Izvor: Tanjug
22.10.2021 u 12:20
0

VAKCINA PROIZVEDENA U SRBIJI: Od danas u upotrebi Sputnik V

Vakcine Sputnjik V proizvedene na Instututu „Torlak“ u Beogradu, danas su dobile dozvolu za upotrebu od nacionalnog regulatora Agencije za lekove i medicinska sredstva, potvrdio je ministar u Vladi Srbije Nenad Popović, prenose mediji. 

– To znači da će vakcine Sputnjik V “mejd in Srbija“ od danas poceti da se koriste na vakcinalnim punktovima širom Srbije – rekao je Popović, koji je i predsednik Međuvladinog komiteta za saradnju sa Rusijom i istakao da je do sada na Institutu Torlaku proizvedeno skoro 1,5 miliona doza vakcina Sputnjik V,, kao i da će do kraja godine biti proizvedeno najmanje četiri miliona doza. 

PROČITAJTE JOŠ: EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA U PČINJSKOM OKRUGU: Od 508 testiranih, 152 osobe su zaražene korona virusom!  

Prema njegovim rečima, kada nadležni organi procene da u Srbiji ima dovoljno ruske vakcine za sopstvene potrebe, državno rukovodstvo, na čelu sa predsednikom Vučićem, doneće odluku o izvozu vakcine Sputnjik V van granica naše zemlje.

Popović je istakao da je Srbija danas dovoljno snažna da pomaže drugim zemljama u okruženju i Evropi i podsetio da je proizvodnja vakcine Sputnjik V na Institutu Torlak započela u junu ove godine, kada su predsednici Aleksandar Vučić i Vladimir Putin, zajednički oznacili početak proizvodnje u Srbiji. 

PROČITAJTE JOŠ:  Dr Grujičić prva u Srbiji prima vakcinu Sputnik V 

– Srbija je prva i jedina zemlja u Evropi koja proizvodi vakcinu Sputnjik V. Zahvalni smo našim ruskim prijateljima na spremnosti da sa nama podele znanje i tehnologije neophodne za proizvodnju ove vakcine. Ono što je za druge zemlje strogo čuvana tajna, Rusija je sa nama bila spremna da podeli kada nam je to bilo najpotrebnije. Tako to rade pravi prijatelji i mi im to nikada nećemo zaboraviti – rekao je Popović.

Direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije dr Danica Grujičić danas će prva primiti vakcinu Sputnik V proizvedenu u Srbiji.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter