19°C

Beograd

Photo: youtube/printscreen/ starisloven14

Izvor: kurir, happy bsc

ŠTA ĆE BITI SA SLAVAMA OVE GODINE? Oglasila se Srpska pravoslavna crkva

Srpska pravoslavna crkva podržala je stav da, skladu sa preporukama epidemiologa, i ove godine treba izbegavati veća okupljanja, posebno u vreme slava.

Građani kažu da će slavu obeležiti u najužem porodičnom krugu, a da su se navike promenile svedoče i trgovci. Iako je Sveta Petka česta slava u kruševačkom kraju, narudžbine ribe i posnih jela ove godine su skromnije.

- To je potražnja uglavnom po kilogram, dva. Znatno manje jer je ranijih godina bilo po desetak kilograma. Sve se svelo na potražnju za porodični ručak-, navodi prodavačica Jelica.

PROČITAJTE JOŠ: "NAJTEŽI JE POLOŽAJ STARIJIH ŽENA U SELU", Milan Krkobabić u "Dobro jutro Srbijo" na TV HAPPY

Nema slave bez osveštane vodice kolača, sveće, žita i vina, molitve koju na liturgiji i u svom domu svetitelju prinosimo. Broj gostiju koje pozivamo nije odraz vere.Protojerej stavrofor Dragi Veškovac slaže se da slave treba prilagoditi epidemijskim uslovima i onako kako struka savetuje.

- Nećemo pogrešiti, niti uniziti slavu, ako je proslavimo samo u krugu porodice ili sa što manjim brojem gostiju, ističe Veškovac.

PROČITAJTE JOŠ:  KADA TREBA DA SE PRIMI TREĆA DOZA VAKCINE?

Sa tom preporukom saglasni su i epidemiolozi koji situaciju u Rasinskom okrugu ocenjuju kao izuzetno nepovoljnu i zabrinjavajuću.

- O tome dovoljno govori podatak da je samo u Kruševcu u prve tri nedelje oktobra meseca evidentirano čak 40 puta veći broj obolelih nego u istom periodu prošle godine, upozorava direktor lokalnog Zavoda za javno zdravlje dr Predrag Pavlović.

Poručuje da su slavska okupljanja bezbedna isključivo i samo ako su svi ukućani i gosti vakcinisani ili preboleli kovid.

- Sve druge kombinacije predstavljaju suviše veliki rizik, što bi narod rekao, da ne pođe po zlu, dodaje Pavlović.

Da slava bude svečani čin koji će svim gostima ostati u lepom sećanju, i ove godine najveća je obaveza i odgovornost domaćina.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar