3°C

Beograd

Photo: Tanjug/Prinskrin

Izvor: tanjug

ĐURIĆ organizovao prijem u čast Marine Abramović i velikog jubileja

Golden Rose ad

Ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Ðurić sinoć je u Njujorku organizovao prijem u čast Marine Abramović i velikog jubileja 140 godina diplomatskih odnosa dveju zemalja.

Prijemu su prisustvovali brojni zvaničnici američke administracije na čelu sa savetnikom ambasadora SAD u UN Elizabet Milard koja je podsećajući na znamenite Srbe poput Nikole Tesle, Dejvida Vujića, poručila da se uvek kada Srbi i Amerikanci zajedno rade, kreiraju, stvaraju i igraju dešavaju velike stvari.

PROČITAJTE JOŠ:DANAŠNJI KURS DINARA: Evo koliko iznosi

Na skupu na kojem je Ðurić kao specijalni izaslanik presednika Srbije uručio zlatnu medalju jednoj od najznacajnijih umetnica današnjice, pročitano je pismo predsednika Srbije u kojem je u svoje i ime srpskog naroda izrazio najdublje poštovanje za rad Marine Abramović.

-Srbija Vas čeka otvorenog srca, čekamo vaše nove performanse i nove uspehe- porčio je predsednik Aleksandar Vučić i podsetio da je izložba “Čisač” koju je videlo više od 60.000 ljudi bila primer saradnje države i umetnika, a koja između ostalog pokazuje i potvrđuje novu politku države prema kulturi.

Marina Avramović naglasila je da ju je priznanje koje je dobila iz svoje zemlje za svoj rad, duboko dotaklo.

Podsetila je da njena umetnost nije kao slikarstvo, koje svi kada požele mogu videti u muzeju ili galeriju, jer iza završenog performansa mora da ostane utisak i sećanje koje će čovek uvek nositi sa sobom.

PROČITAJTE JOŠ:AMSS PORUČUJE: Evo kakvo je stanje na putevima i prelazima

Dodala je da za njenu umetnost ne bi trebalo da postoji neko posebno znanje teorije već da je važno da svaki čovek, bio on čistac ili presednik oseti tu energiju i emocije.

Kako kaže, važno je što je njen performans u MoMi koji je privukao 850.000 posetilaca, više nego bilo koga drugog živog umetnika, pokazao da je taj vid izražavanja važan i živ deo umetnosti.

Navela je i da uvek govori da je sve moguće i da svi mogu da uspeju, kada je ona uspela, a dolazi sa Balkana, gde je sve bilo teško u vreme kada je odrastala.

-Svako ne za mene je novi pocetak -rekla je Abramović, i naglasila da nikada ako vidi zid ispred sebe ne staje već ide dalje i ruši ih.

Ambasador Durić izrazio je zadovoljstvo zbog skupa koji slavi i kreativnost i hrabrost i naglasio da veruje da su upravo te dve važne osobine samo neke od mnogih koje spajaju sprski i američki narod.

PROČITAJTE JOŠ:PUTEVI SRBIJE PORUČUJU: Oprez zbog magle!

-Uveren sam da ćemo svi zajedno dostići velike stvari u godinama koje su pred nama -rekao je Ðurić i naglasio da svi zajedno možemo da srušimo zidove da bi napravili društvo i odnose koje zaslužujemo.

Skupu u Hadson Jardsu, novom, modernom, prestižnom delu Menhetna, prisustvovali su i vladika istočno-američki Irinej, profesorka sa Univerziteta Kolumbija Gordana Vunjak Novaković, zvaničnici grada Njujorka, a za njih je ambasador priredio gala večeru u čast Marine Abramović, kojoj je prisustvovala i Milard.

Tokom dana na Tajms skveru, na jednom od dva najvećih bilborda, a koje je zakupila ambasada, emitovan je promotivni video spot koji oslikava veze Srbije i Sjedinjenih Američkih Država, kreiran povodom velikog jubileja 140 godina diplomatskih odnosa.

Centralna proslava velikog jubileja u znak sećana na 1881. godinu kada su potpisani Trgovački ugovor i Konzularna konvencija biće odrzana početkom decembra u Vašingtonu.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad