28°C

Beograd

Photo: Happy BSC

Izvor: HappyBSC

SUNČICA SAVOVIĆ ZA "TELEMASTER": Najniži prinosi soje u poslednjih osam godina

U današnjoj emisiji “Telemaster” Sunčica Savović iz Udruženja “Žita Srbije” govorila je o tražnji žitarica, izvozu i jesenjoj setvi: 

- Jesenja setva je praktično završena za sve ozime kulture. Još uvek prikupljamo tačne podatke o zasejanim površinama. Ono što sigurno znamo je da je uljana repica zasejana na oko 29.000 hektara i ukoliko prinosi budu na nivou prošlogodišnjih imaćemo sledeće godine rod od oko 105.000 tona. Ozimi ječam zasejan je na između 70.000 i 75.000 hektara, a pšenica na površinama između 620.000 i 650.000 hektara. Ratari su ove godine bili motivisani dobrim cenama - rekla je Savović.  

Ona je istakla da su ove godine tokom ključnih perioda razvoja useva kukuruza, soje i suncokreta bili dugi periodi bez padavina i sa izuzetno visokim temperaturama koje su neminovno uticale na smanjenje prinosa.  

- Za razliku od prošlogodišnjeg rekordnog roda kukuruza ove godine je rod na nivou od oko šest miliona tona, odnosno 5,9 tona po hektaru. Ove godine je od suše najviše stradala soja, ali ne u tolikoj meri kao 2012. godine kada su prinosi bili niži. Možemo da kažemo da smo u ovoj godini imali najniže prinose soje u poslednjih osam godina, na nivou od oko dve tone po hektaru - istakla je Savović.  

Prema njenim rečima, čak i u godinama suša, kao što su 2012, 2015. i  2017. godina , imali smo izvoz koga će biti i ove godine, ali ne kao prethodne kada je izvezeno tri miliona tona kukuruza, a sada nam za izvoz ostaje 1,6 miliona tona kukuruza. 

Od sada naše vesti možete čitati i na zvaničnom Twitter nalogu HappyBSC portala.

Ukoliko ste propustili neku od emisija posetite naš You Tube kanal i budite uvek u toku https://www.youtube.com/user/tvhappyserbia

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar