4°C

Beograd

Photo: Happy BSC

Izvor: HappyBSC

GORDANA MIŠEV ZA "AKTUELNOSTI": U poslednjih 10 godina ubijeno 340 žena u Srbiji

U večerašnjoj emisiji “Aktuelnosti” povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama koji se danas obeležava govorili su: profesor fizičkog vaspitanja Milan Miličević i saradnica Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost Gordana Mišev.  

Milan Miličević, koji je četiri puta bio u zatvoru jer je bio prijavljivan od strane svoje tadašnje supruge da je vršio nasilje, rekao je da je dobio status visoko rizične osobe. 

- To je procena radnika MUP-a i socijalnih radnika koji ne umeju da prepoznaju pozitivnu agresivnost koju kao psihološku osobinu ima svaki sportista što je i dobro, pre svega na terenu i ne umeju da prepoznaju gde je pravi problem - ocenio je Miličević.  

Na pitanje da li je ikada fizički povredio svoju tadašnju suprugu, Miličević je rekao da nikada nije došlo do sintagme “tukao, šutnuo, gurnuo, udario”. 

- Zakon koji se sprovodi od oktobra 2017. godine pod paravanom “nasilje u porodici i uglavnom zaštita žena” ništa nije sprečio nego je samo uticao da se što više brakova razvede i da što više dece ostane uglavnom bez oca, kao što moja deca već dve godine žive i nisu videla oca i doprineo je tome da se “ženama daju krila” - istakao je Miličević. 

Gordana Mišev je istakla da je za poslednjih 10 godina ubijeno 340 žena, u proseku oko 30 žena godišnje, kao i da broj krivičnih prijava godišnje iznosi oko 10.000, a u poslednje dve godine primetan je njihov pad, što ne znači da je smanjeno nasilje.   

- Vrlo je bitno prepoznati profil nasilnika. To su ljudi koji su iz klasičnih porodica, obično su ostvareni i normalni, imaju prijatelje i posao. Oni savršeno manipulišu svojom suprugom i porodicom. Nasilje nije nešto što nestaje preko noći. Jedan šamar može da bude incident, ali ne sme da se ponavlja zajedno sa vređanjem i frustracijama. Emancipacija je dovela do toga da žene samostalno zarađuju i da žele da izlaze i imaju svoj život i pod tim pritiskom dolazi do isklizavanja i odlaska u neku drugu krajnost - rekla je Mišev. 

Ona je naglasila da do nasilja dođe samo u nekoliko slučajeva.  

- Ukoliko je taj muškarac u svom životu imao model svojih roditelja i nije drugačije mogao da bude vaspitan ili je i sam zlostavljan u detinjstvu. Retki su slučajevi da ga je društvo ili supruga iskvarila. Čak je i većina žena koje trpe nasilje poteklo iz takvih porodica. Žene ne smeju da kažu ne pre svega zbog društva. Iako je donesen nov Zakon i počelo se sa jačanjem žena ne smemo zaboraviti da te žene decenijama unazad nisu imale podršku sistema - istakla je Mišev i dodala da broj lažnih prijava od stane žena o nasilju iznosi od dva do osam posto i obično je osveta okidač, ali to su zaista retki slučajevi.  

- Od oko 40 žena koje su u požarevačkom zatvoru osuđene na kazne zbog ubistva 90 posto njih su ubile muževe ili partnere zbog višegodišnjeg nasilja koje su trpele - rekla je ona.  

U emisiju se uključila psihoterapeut Marija Milenković koja je istakla da ova tema ima dve strane i dva lica.  

- Zadatak svih stručnjaka i nas kao društva je da zaštitimo svako ljudsko pravo bez obzira kog je pola ta osoba. Kada pričamo o nasilju nad ženama ono je učestalije. Kada su u pitanju muško - ženski odnosi u Srbiji i dalje postoji stigmatizacija i prevođenje svake situacije iz posebnog, ličnog ugla. Kada dođe do intervencije policije i fizičkog, psihičkog i ekonomskog zlostavljanja među partnerima uli supružnicima pokazatelj je da te osobe ne treba da žive zajedno - rekla je Milenković. 

Gordana Mišev je upozorila majke i očeve da im deca nisu kriva što su oni izabrali loše partnere, kao i da nemaju drugi model ponašanja od onog koji moraju da gledaju. 

Na pitanje da li ga supruga i dalje prijavljuje, Milan Miličević je odgovorio odrično, jer je, kako je istakao odustao od porodice koja je uništena.  

- Meni je bio cilj da svima dokažem zašto je ona to radila, a nikada nije imala modricu i nikada je niko nije tukao. Sve situacije koje sam objasnio nisu dovoljne Centru za socijalni rad. Uništena je jedna porodica i detinjstvo troje dece - rekao je on.  

25. novembar proglašen je Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama na prvom sastanku feministkinja Latinske Amerike i Kariba u Bogoti 1981. godine, a Ujedinjene Nacije su rezolucijom 54/134 službeno potvrdile današnji dan kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama 1999. godine. U više od 100 zemalja sveta preko 1.700 organizacija na ovaj dan započinje kampanju “16 dana aktivizma“.

Ukoliko ste propustili neku od emisija posetite naš You Tube kanal i budite uvek u toku https://www.youtube.com/channel/UCh1-xopKMTD73yhkDkur3Rw

Od sada naše vesti možete čitati i na zvaničnom Twitter nalogu HappyBSC portala.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

 

 

 

 

 

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad