28°C

Beograd

Photo: HAPPY TV

Izvor: Happy BSC

GINEKOLOG MILOŠEVIĆ ZA HAPPY TV: Vlast je dobra u onoj meri koliko omogućava da se deca rađaju - VUČIĆEVA POMOĆ OD 300.000 DOPRINEĆE NATALITETU!

Da li će državna pomoć biti lek protiv Bele kuge? Na prostoru Beograda više od 20 godina natalitet raste, ali u ostalim delovima Srbije to nije slučaj. Hoće li pomoć od 300.000 dinara koju je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, doprineti boljem natalitetu naše zemlje? Na ovu temu pričali su Vanja Milošević, ginekolog i Nataša Stanisavljević iz Gradskog sekretra za socijalna pitanja.

PREDSEDNIK IZNEO TRI NOVE MERE ZA POVEĆANJE NATALITETA

-Pre svega glavni preduslov je stvaranje društvene atmosvere gde će svaka žena imati osećaj da ima pravu podršku. Vidimo da se sve zemlje bore za očuvanje demografije. Prva mera je povećanje iznosa za prvo dete od 300.000 dinara. To će značiti. Druga mera je važna za studente, kada su studentkinje u pitanju kada zatrudne, pa ovde imamo mogućnost da zamrznu godinu. I treća mera je 20.000 evra za stambena pitanja mladih, rekla je Nataša Stanisavljević.

VAŽNA PROMENA SVESTI U DRUŠTVU

-Nema veće sreće od rođenja deteta. Mendeljejev je rekao jednu rečenicu: "Jedna vlast je dobra samo u onoj meri koliko omogućava da se deca rađaju". Ovo je pitanje nad svim pitanjima. Nije ovo jedino što možemo da uradimo za ove mlade ljude, ja kao lekar neću da pričam o komplikacijama trudnoće, jedina hirurška intervencija gde nešto što je zdravo vadite. Zamislite paradoks, ja sam puno žena sreo koje su uradile abortus i pokajale su se, ali nikada nisam sreo ženu koja je rodila i pokajala se. Prvi efekti će se videti tek za desetak godina, ali mi moramo da radimo i na promeni svesti kod mladih žena. Ta promena svesti ne podrazumeva da uradite intervenciju koja može mnogo fizički i psihički da vas košta. Vi dete možete fizički dete da izvadite iz tela majke, ali iz glave nikako, rekao je Vanja Milošević.

- Situacija gde se žena napuštena od strane muškarca, porodice, karijere, i onda im se nameće prekid trudnoće kao rešenje. Možete tu intervenciju da uradite na najkvalitetniji način, a u razgovorima sa tim ženama se uvek hvatamo za posledice, a nikada za uzroke, a na pitanje zašto su uradile taj abortus, odgovor je ličan. Ovo pitanje je pitanje svih pitanja, rekao je Vanja Milošević.

POSAO I RODITELJSTVO

-Kada pričamo o pronatalitetnim merama, kada su u pitanju urbane sredine i gradovi, najveći izazov je uskladiti rad i roditeljstvo. Veliki strah je ženama da ne izgube posao ukoliko odu na odsustvo, meni je drago što se država izborila sa tim. Kada se žena vrati sa porodiljskog, ne nazaduje sa posla, već da dobije unapređenje, meni je drago što se država bori  i izboriće se za to.

U ovom trenutku imamo 355.000 porodica sa decom. Imamo i oko 100.000 samohranih roditelja. Sva žena koja se porodi u Beogradu, ona dobija novčanu pomoć od grada i zna da je ta pomoć tačna i na vreme. Na teritoriji Beogradu nemamo pad, i nastavićemo da se borimo. Čuli smo i najave predsednika, da će biti i stambenih pomoći i ponosna sam što on daje akcenat na žene i ovo su pravi primer promene i pomoći ženama, rekla je Nataša Stanisavljević.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar