32°C

Beograd

Photo: Youtube, Printscreen/Jutarnji Program TV HAPPY

Izvor: tanjug

POPOVIĆ: Bratska cena gasa Rusije Srbiji

Cena ruskog gasa za Srbiju, posle dogovora srpskog i ruskog predsednika, nije tržišna, ali je politička, prijateljska i saveznička, ali možda je najbolje reći bratska, izjavio je danas ministar bez portfelja i predsednik Međuvladinog komiteta za saradnju sa Rusijom, Nenad Popović.

Govoreći o ceni koju su predsednici Vučić i Putin dogovorili na sastanku u Sočiju, od 270 dolara za 1.000 kubika gasa u narednih šest meseci, Popović za RTS kaže da je cena koju smo dobili četiri puta niža od realne tržišne cene.

Dodaje da je cena koju je predsednik Vladimir Putin "učinio Srbiji je cena koja pokazuje kontinuitet njegovog odnosa prema Srbiji, srpskom narodu, pitanju KiM - gde nas, bez ikakvih ograničenja jednodušno podržava, kao i teriotorijalni integritet i suverenitet RS".

-Ovim je želeo da pokaže da će i cena za gas, ono što je Srbiji danas zaista najvažnije za budućnost, a pogotovo za ovaj zimski period u najvećoj energetskoj krizi koja se desila u svetu u poslednjih 100 godina, sigurno biti uz Srbiju i dao nam je najbolju cenu za gas-kaže Popović.

Ističe da je odnos dvojice predsednika, Putina i Vučić, najbolji koji smo imali u istoriji srpsko-ruskog odnosa.

Popović je rekao i da Rusija ima "interes da Srbija bude snažna i nezavisna".

-Bićemo nezavisni i snažni ako budemo imali jaku ekonomiju. Argumenti predsednika Vučića doprineli su da predsednik Putin snažno podrži sa ovom cenom gasa. Ovo je znak svim stranim investitorima, politički znak da je Srbija postala jaka, politička zemlja u regionu jugoistočne Evrope- navodi Popović.

Dogovoreno je i potpisivanje sa Rusijom 10 bilateralnih sporazuma. Popović objašnjava da su Vučić i Putin potvrdili sve te sporazume, kao i da će krajem sledeće nedelje u Moskvi biti potpisani sporazumi u oblasti energetike i infrastrukture, zdravstva i visokih tehnologija.

-Sporazumi su vrednosti 2,5 milijardi evra- ističe ministar.

Dodaje da se posle potpisivanja sporazuma kreće u realizaciju.

-Veoma je važno reći za centar za visoku tehnologiju i inovacije koji potpisujemo sa ''Rosatomom''. Tu će se proizvoditi najmodernija u svetu preparati za dijagnostiku i lečenje svega što je vezano za onkološke bolesti...- kaže ministar.

Popović ističe i da će Srbija "veoma brzo" dobiti Sputnjik lajt vakcinu, za nekoliko nedelja, te da će naša zemlja biti prva koja će registrovati tu vakcinu.

-Govorimo o prvih milion vakcina koje će građani Srbije moći da koriste kao najefikasniju vakcinu, kao treću, buster vakcinu i time ćemo podići zdravstveni potencijal- rekao je Popović.

Kaže da se nadaju da će nazalna vakcina protiv korona virusa, u Srbiji početi da se proizvodi u drugoj polovini sledeće godine.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar