2°C

Beograd

Photo: Happy BSC

Izvor: HappyBSC

ZORANA MIHAJLOVIĆ ZA TV HAPPY: Dokazane mineralne sirovine u Srbiji vredne 250 milijardi evra

U današnjoj emisiji “Dobro jutro Srbijo” o podizanju energetske efikasnosti govorila je potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike prof. dr Zorana Mihajlović.  

Mihajlović je istakla da je suština hoćemo li mi kao država da iskoristimo ono što su danas najkritičnije mineralne sirovine na svetu i hoćemo li da budemo jedna od vodećih zemalja koja neće samo da eksploatiše litijum, nego će sutra da proizvodi baterije i koja će na svojoj teritoriji da pravi električna vozila. 

- To su klimatske promene i zelena ekonomija. Velika Britanija je donela odluke da se u narednih nekoliko godina potpuno ukinu automobili koji koriste dizel. To će se dešavati preliveno na EU i ceo svet. Eliktrifikacija je budućnost, a da biste eliktrifikovali morate imati dovoljne količine električne energije. Da biste eliktrifikovali i smanjili emisije u saobraćaju morate da imate električna vozila, bilo da su autobusi, automobili ili kamioni. Gorivo za to su litijumske baterije - rekla je ona. 

Prema njenim rečima, tražnja za litijumom, bakrom, zlatom, srebrom u svetu će biti preko 100 - 150 posto u narednih nekoliko godina. 

- Litijum nije rasprostranjen svuda. Ima ga u Nemačkoj, Španiji, Portugalu, Finskoj, Srbiji. On je kao nafta. Samo u nekim delovima sveta postoji kao kritična mineralna sirovima od koje zavisi budućnost cele planete. Svuda u svetu su površinski kopovi. U Srbiji treba da bude podzemni rudnik. Svuda su stare tehnologije, jer vremena se menjaju, a tehnologije napreduju. Ovo je potpuno nova i inovativna tehnologija koja ne treba da ostavi nikakve probleme u životnoj sredini. Svuda imate tečni otpad, a ovde čvrsti. Ovde se jadarit uopšte ne prži i nema isparavanja sumporne kiseline. Sve što se priprema mora da bude u skladu sa standardima zaštite životne sredine. Srbija ima zakone koji su usklađeni sa zakonima EU i sveta - istakla je ministarka i dodala da Srbija neće uraditi ništa protiv svojih građana. 

Mihajlović je naglasila da je za Srbiju važno da prvo budu gotove sve informacije i studije u skladu sa zaštitom životne sredine. 

- 2004. godine je kompanija “Rio Tinto” došla u Srbiju da istražuje da li na ovim prostorima postoje kritične mineralne sirovine i to je u redu. Neko se u svetu tom pričom bavio još pre 30 godina - rekla je ona i dodala da to što imamo na našim prostorima, ne samo litijum, već i bor, bakar, zlato i srebro je nešto što će u narednim decenijama biti najtraženije u svetu i predstavlja naftu 21. veka.

Mihajlović je istakla da je vrednost mineralnih sirovina u Srbiji pod zemljom, dokazanih rezervi 250 milijardi evra, što je ogromno bogatstvo kojim raspolažemo. 

- Ako napravimo fabrike baterija i električnih vozila Srbija će imati povećanje BDP-a za više od 25 odsto i više od 17 milijardi evra godišnje bi Srbija dobila. Ljudi koji bi tu radili imali bi plate od 15.000 do 20.000 evra. To su najtraženija radna mesta u svetu - istakla je Mihajlović i dodala da je došlo vreme da i Srbija pokaže da rudarstvo može da donese veliki napredak našoj zemlji. 

Ukoliko ste propustili neku od emisija posetite naš You Tube kanal i budite uvek u toku https://www.youtube.com/channel/UCh1-xopKMTD73yhkDkur3Rw

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Od sada naše vesti možete čitati i na zvaničnom Twitter nalogu HappyBSC portala.

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad