20°C

Beograd

Photo: serbiantimes

Izvor: Happy BSC

SRPSKO-AMERIČKO PRIJATELJSTVO IMA BUDUĆNOST: Humanitarna misija za dobrobit srpske dece! (FOTO)

Kompanija “Zastava Arms USA”, koja je prethodnih godina uspela da se sa oružjem iz kragujevačke fabrike “Zastava” probije na zahtevno američko tržište, odlučila je da dodatno produbi veze Srbije i Amerike, dve zemlje koje slave 140 godina diplomatskih odnosa, i to sklapanjem strateškog partnerstva sa "Halyard Mission Foundation".

Cilj je da se dve savezničke države iz dva svetska rata, iza kojih stoji mnogo zajedničke istorije, povežu kroz humanitarne akcije, pomoć školama, dečjim ustanovama i kroz druge projekte od društvenog značaja.

- Shodno našem obećanju da ćemo biznis koristiti za promociju istorije Srbije, te srpsko-američkih odnosa, mi smo postali strateški partner "Halyard Mission Foundation", koja humanitarnim radom promoviše i od zaborava čuva najveću akciju spasavanja američkih pilota u istoriji, njih preko 500, koji su vraćeni živi svojim porodicama u SAD zahvaljujući srpskom narodu, kaže Ranko Ristić iz "Zastava Arms USA", i dodaje: "Halyard Mission Foundation" je napravila veliki progres u smislu ponovnog povezivanja srpskog i američkog naroda. O Halyard misiji se danas uči u srpskim udžbenicima, godišnjica spasavanja pilota se uvodi kao zvanični praznik u Srbiji, a izgrađen je i veliki memorijalni centar u selu Pranjani, odakle je evakuisan najveći broj pilota, kaže sagovornik i dodaje kako je cilj partnerstva "Zastava Arms USA" i "Halyard MissionFoundation" da sličan progres bude napravljen i u SAD.

-Želimo da upoznamo američku javnost o herojstvu srpskog naroda koji je spasio preko 500 američkih pilota. Takođe ćemo promovisati i ostale istorijske događaje gdje su Srbi i Amerikanci stajali rame uz rame, na pravednoj strani istorije. Sa Halyard misijom i u saradnji sa drugim humanitarnim organizacijama, za samo dva meseca smo završili sledeće humanitarne akcije: Pomogli smo školama u Pranjanima i na Zlatiboru, kao i ranjenim borcima invalidima u Republici Srpskoj. Takođe smo počeli sa slanjem hiljade flajera sa svakom isporukom naših tj. Zastavinih proizvoda u Americi. Promovišemo Halyard misiju u američkim medijima, a odvojili smo i značajna sredsva za finansiranje promocije Halyard misije u vojnim muzejima, na festivalima, veteranskim okupljanjima, itd. Računamo na aktivno uključivanje amerikanaca srpskog porijekla, jer mi smo ona najjača veza između dva naroda. Ova akcija će sigurno dovesti i do poboljšanja političke atmosfere između dvije države, kaže na kraju Ranko Ristić.

Prva sledeće akcija koju zajednički organizuju "Halyard fondacija" i "Zastava Arms USA" je izložba posvećena dobrovoljcima iz Prvog svetskog rata koja će se održati u muzeju fabrike “Zastava” 8.decembra. Tom prilikom će "Zastava Arms USA" i "Halyard Mission Foundation" donirati novčanu pomoć za 10 kragujevačkih porodica, kaoi donirati “pametne table” za 3 osnovne skole u Kragujevcu.

Izložbi će prisustvovati i predstavnici Američke ambasade, Ministarstva kulture Srbije, Crvenog krsta i grada Kragujevca

DŽON KAPELO: Ponosni na partnerstvo sa Zastava Arms USA

Predsednik Halyard Fondacije, gospodin Džon Kapelo (John Cappello), ističe da Fondacija sa ponosom ulazi u strateško partnerstvo sa Zastava Arms USA.

-Još od osnivanja 2015. godine, cilj Fondacije je edukacija, obeležavanje i povećanje svesti o misiji Halyard, spasavanju preko 500 američkih vazduhoplovaca tokom Drugog svetskog rata i ulozi koju su Srbi imali u uspehu misije. Pored toga, naša Fondacija je podržala brojne projekte na nivou zajednice, pružajući pomoć školama, bolnicama, dnevnim centrima za osobe sa invaliditetom. Fondacija se raduje bliskoj saradnji sa Zastava Arms USA kako bi zajedno nastavili da pomažemo škole i druge projekte širom Srbije. Tehnologija "pametne table" koju su dobile tri kragujevačke škole primer je zajedničke saradnje Fondacije Haliard Mission i Zastava Arms USA.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar