28°C

Beograd

Photo: pixabay

Izvor: kurir

Meteorolog izneo detaljnu prognozu za decembar

Postoji mogućnost da sneg tokom noći padne i u nižim predelima, ali da su šanse za to veće u utorak, rekao je Meteorolog iz RHMZ Goran Mihajlović. Za sada nema naznaka nekih ekstremno niskih temperatura tokom zime, navodi Mihajlović.

Decembar je u Srbiji počeo sa temperaturama koje su iznad proseka. Međutim, uskoro sledi promena vremena.

- Naoblačenje i zahlađenje očekuje se već u toku večeri i noći. Temperatura bi u narednim danima bila znatno niža - rekao je Goran Mihajlović. Kada je reč o snegu, njega već ima u planinskim područjima, pogotovo na jugu – na Kukavici preko 20 centimetara.

- Tamo gde je dobrodošao, tamo ga već ima. Što se tiče nižih predela, postoji šansa da ga u toku noći, petak na subotu, sa padom temperature, bude ponegde i u nižim predelima, s tim da on ne bi bio u nekoj značajnoj visini, tako da oni koji se raduju snegu neće se previše obradovati - napominje Mihajlović.

Sledeća šansa za sneg u nižim predelima, možda nešto veća nego u petak, jeste u utorak kada bi ga moglo biti i na području Beograda, kaže Mihajlović, ocenjujući da tada postoji šansa da se formira snežni pokrivač ili da se barem vide pahulje.

- Izvesnije je da to bude u višim delovima okoline Beograda, u smislu Kosmaja, Zvezdare, Košutnjaka, nego u sremskom i banatskom delu grada. U svakom slučaju, bar da vidimo pahulje, postoji šansa u utorak. Svakako u toku decembra ćemo imati sneg - kaže Mihajlović.

Narednih dana, prema njegovim rečima, zadržaće se nešto svežije i decembru primereno vreme, mestimično oblačno sa kišom i sa snegom na planinama.

- Tokom decembra se očekuju padavine između 50 i 60 milimetara, što je u granicama proseka. Treba očekivati i sneg svakako - ističe Mihajlović.

Napominje da je još uvek teško reći kakvo će biti vreme za Novu godinu.

- Sačekaćemo možda nekih sedam do 10 dana pre samog 31. decembra, pa ćemo moći i nešto izvesnije reći. Sada je zaista nezahvalno za tako dug period dodavati prognozu - objašnjava meteorolog. Što se tiče temperatura u decembru, januaru i februaru, Mihajlović navodi da za sada nema naznaka nekih ekstremno niskih temperatura.

Svakako u subotu ujutro će biti mraza, do minus pet. I tokom naredne sedmice, pre svega prvi deo naredne sedmice, bio bi između minus tri-četiri i plus dva na nivou Srbije. Drugi deo sedmice nešto više temperature. Tako da nećemo u kratkoročnom periodu imati neke izuzetno niske temperature - ističe Mihajlović.

Ipak, u toku zime očekuje se pojava hladnog talasa, odnosno nekoliko dana u kontinuitetu sa niskim temperaturama, ali, kako je napomenuo, nema naznaka da bi on bio dugotrajan i intenzivan.

- U tom smislu imamo jednu prosečno hladno zimu, sa više snega nego prethodnih godina - zaključio je Mihajlović.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar