28°C

Beograd

Photo: Pixabay

Izvor: HappyBSC

Odabrano više od 9.000 mladih u okviru programa "Moja prva plata“

Vlada Republike Srbije saopštila je da su poslodavci koji učestvuju u programu "Moja prva plata 2021“ odabrali 9.237 mladih kojima će pružiti priliku da steknu prvo radno iskustvo, pri čemu će mladi imati priliku da se radno osposobe kod 5.471 poslodavaca.

U program je uključeno 70 odsto lica sa srednjoškolskim obrazovanjem, a 30 odsto sa visokim obrazovanjem i master diplomom. Od ukupnog broja mladih više od 60 odsto su žene.

Najtraženija zanimanja i kompanija i mladih su pravnik, administrativni službenik, ekonomista, knjigovođa i prodavac.

U prvom ciklusu programa ”Moja prva plata”, koji je započeo 2020. godine, 35 odsto mladih je nakon uspešno završenog programa potpisalo ugovor o radu, od čega polovina kod istog poslodavca.

Ove godine država je obezbedila da kroz ovaj program koji traje devet meseci, mladi do 30 godina sa završenom srednjom školom primaju mesečnu naknadu od 22.000 din, a visokoobrazovani 26.000 dinara, kao i doprinose za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti. Ovo je povećanje od 10 odsto u odnosu na prošlogodišnji ciklus.

Program "Moja  prva plata“ ima za cilj da mladima obezbedi prvo radno iskustvo. Program pruža mogućnost mladima da steknu znanja, veštine i kompetencije za rad i tako povećaju mogućnosti za zapošljavanje, a poslodavcima da novim zapošljavanjem investiraju u razvoj ljudskih resursa i povećaju obim poslovanja.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar