33°C

Beograd

Photo: Vlada Srbije

Izvor: HappyBSC

Demografski problemi najveći izazov savremenih društava

Delegacija Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, koju je predvodila državna sekretarka Milka Milovanović Minić, učestvovala je 1. i 2. decembra u Sofiji na konferenciji “Oblikovanje demografske budućnosti Evrope, putevi za napredak društva u svetu brzih demografskih promena“. 

Ministarsku konferenciju, koju su organizovali Republika Bugarska i Populacioni fond Ujedinjenih nacija (UNFPA), otvorio je predsednik Bugarske Rumen Radev. 

Ovaj skup, koji je imao za cilj da odgovori na duboke demografske promene u zemljama Evrope i centralne Azije, uvod je u Dekadu demografske otpornosti, kao perioda u kojem su neophodni sveobuhvatni politički odgovori o problemima demografije, čija rešenja moraju biti zasnovana na poštovanju ljudskih prava. 

Učesnici konferencije govorili su, između ostalog i o odnosu demografije i demokratije, rodnoj ravnopravnosti, problemima starenja, ali i o državnim politikama za mlade u zemljama učesnicama. 

Milovanović Minić je ocenila da je prisustvo ovakvim konferencijama od velikog značaja za Srbiju jer je reč o društvenim izazovima s kojima se suočavaju sve evropske zemlje. 

Prema njenim rečima, kao najveći izazovi savremenih društava na konferenciji su istaknuti i problemi odloženog rađanja i migracija, neophodnost reformi penzionog fonda, kao i stvaranje politika koje doprinose socijalnoj inkluziji starijih građana i drugih ranjivih grupa.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar