Izvor: kurir
06.12.2021 u 15:01
0

Decembar, pakleni mesec: SVI JURE OCENE, A NIKO ZNANJE

Zaključivanje ocena na kraju prvog polugodišta moglo bi da se ukine od naredne školske godine ako bi se usvojio predlog Foruma beogradskih gimnazija. Ovaj Forum danas je uputio poziv Ministarstvu prosvete  da do sledećeg septembra usvoji zakonske izmene koje bi to omogućile.

Inače, na taj potez se pre nekoliko godina odlučila i Hrvatska. Oni su ukinuli zaključne ocene na polugodištu  da bi, kako je naveo tadašnji ministar prosvete u Hrvatskoj, „smanjili administraciju koja otežava rad profesorima, kao i stres učenicima“.

– Obično je Hrvatska ta sa kojom se često upoređujemo, jer su sistemi ocenjivanja u nekim drugim evropskim zemljama suviše drugačiji. Ali, nevezano za druge države, ovaj predlog bi u velikoj meri rasteretio i naše nastavnike i naše đake. Postalo je bespredmetno i stresno sada juriti i zaključivati ocene koje nemaju nikakvu vrednost u smislu ocene na kraju školske godine. Ona se svakako zaključuje na osnovu svih dobijenih ocena u dnevniku – objašnjava predlog Aleksandar Markov, predsednik Foruma beogradskih gimnazija.

Kako kaže, decembar se sada zbog zaključivanja ocena pretvara u pakleni mesec za sve.

Decembar, pakleni mesec: Svi jure ocene, niko znanje

– Odjednom se sve pretvara u jurnjavu za ocenama. Učenici se bombarduju kontrolnim zadacima, daje se više provera znanja po predmetu, pa onda dolaze roditelji da vide što je negde četvorka a ne petica… I tako gubimo suštinu jureći za formom. Suština je znanje i na to treba da se fokusiramo, a zaključivanje treba ostaviti samo za kraj školske godine – zaključuje Markov.

Milorad Antić iz Foruma srednjih stručnih škola kaže da postoji problem u pritiscima koji se vrše na nastavnike kada zaključuju ocene, ali smatra da bi ovakvim postupanjem situacija možda mogla i da se pogorša.

– Svako znanje ima vrednost i ta vrednost se u školama ogleda u oceni. Ako nemate ocenu, nemate disciplinu. Takvo stanje bi, bojim se, vodilo ka anarhiji – smatra Antić.

Kako kaže, učenici se i ocenama podstiču na radne navike, a ostaviti ih do kraja godine bez zaključne ocene, bilo bi pogubno po njihovu motivaciju.

Telegraf je ovim povodom uputio pitanja Ministarstvu prosvete, ali do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor.

Smanjen broj ocena potrebnih za zaključivanje u srednjim školama

Inače, novim zakonskim izmenama već je smanjen broj ocena koji je u srednjim školama potreban da bi se izvelo zaključivanje. Ranije je bilo potrebno da učenik iz obaveznog predmeta bude ocenjen najmanje četiri puta u polugodištu. Sada će u srednjim školama biti dovoljne i tri ocene da bi se izvela zaključna.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter