22°C

Beograd

Photo: mei.gov.rs

Izvor: Telegraf

MINISTARKA JOKSIMOVIĆ POTVRDILA: Klaster 4 formalno se otvara 14. decembra

Na današnjem redovnom sastanku stalnih predstavnika država članica EU u Briselu (COREPER) potvrđena je odluka o otvaranju Klastera 4 - Zelena agenda i održiva povezanost, odnosno odluka o otvaranju četiri nova pregovaračka poglavlja u pregovorima sa Republikom Srbijom, potvrdila je Jadranka Joksimovića ministarka za evoropske integracije. Klaseter 4 čine pregovaračka poglavalja 14. - Transportna politika, 15. - Energetika, 21. - Trans-evropske mreže i 27. - Životna sredina i klimatske promene.

- Formalna procedura otvaranja Klastera 4 biće upriličena na Međuvladinoj konferenciji Evropske unije i Srbije, koja će biti održana u Briselu 14. decembra. Otvaranjem klastera EU uvažila je sav naš rad i trud u oblasti vladavine prava, pravosuđa, borbe protiv korupcije, organizovanog kriminala. Posebno je prepoznata rešenost Republike Srbije da unapredi pravosuđe, kroz izmenu ustavnih amandmana koji uređuju ovu oblast. Sproveden je ozbiljan, inkluzivan i transparentan postupak za promenu Ustava, a cilj tih reformi jeste upravo da se spreči politički uticaj na pravosuđe, da se ojača efikasnost i nezavisnost sudova i sudske vlasti čime se svim građanima Srbije omogućava pravičan pristup pravdi i pravosudnom sistemu - navodi se u saopštenju ministarke za evropske integracije.

Takođe, ovom odlukom Evropska unija je potvrdila da je Srbija uradila sve u pogledu ispunjavanja kriterijuma i merila u oblasti Zelene agende, na prvom mestu životne sredine, energetike i održive povezanosti. Otvaranjem Klastera 4 intenziviraće se saradnja između nas i EU u pogledu jačanja kapaciteta za investicije u navedenim oblastima i daljeg zajedničkog rada u svim segmentima sektorskih politika EU u okviru Klastera 4.

- Srbija je ispunjavanjem svih kriterijuma za otvaranje četiri pregovaračka poglavlja u okviru Klastera 4 pokazala nesumnjiv kapacitet i političku rešenost da uđe na vreme u maticu promena mirne transformacije ka ciljevima Zelenog dogovora i Zelene agende za Zapadni Balkan, i da zajedno sa EU radi na projektima održivog razvoja, zaštite životne sredine, energetske tranzicije i održive povezanosti“, izjavila je ministarka Joksimović.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar