22°C

Beograd

Photo: Pixabay

Izvor: Telegraf

OVO SELO NA PEŠTERU JE NAJHLADNIJE MESTO U SRBIJI: Meštani ne pale automobile, bilo je i ispod 40 stepeni

Srbiju su okovali ledeni dani, temperature retko u kom gradu da pređu u plus, ali ipak zna se gde je najhladnije i "najledenije". Peštersku visoravan već odavno nazivaju srpskim Sibirom i to sa razlogom, jer je 2006. godine upravo na tom području u selu Karajukića bunari izmereno rekordnih -39,5.

Ovog jutra živa na termometru kod tamošnjih domaćina izmerila je skoro minus dvadeset. Meštani kažu da su navikli i da oblače debele jakne, tople cipele i navlače šal na usta samo da bi od kućnog praga prešli nekoliko metara do štale. Ne može se drugačije, jer "ledi i krv u žilama" .

- Ovih dana ledeno je kod nas na Pešteru. Snega nema puno, putevi su prohodni i održavaju se što je najvažnije, ali oko kuća je sve sami led. Ledenice sa krova skoro i do metar. Ali, sve je to normalna pojava jer su zime u Karajukića bunarima i okolnim selima nekada bile još oštrije. Meštani se greju na drva, vatra se loži tokom čitavog dana i iz kuće se izlazi samo kad se mora. Tokom zime ovde se potroši i preko 20 metara drva - rekao je za RINU Muzafer Bibić iz Karajukića bunara i direktor Osnovne škole.

Na Pešterskoj visoravni živi oko 3.500 stanovnika, sela još uvek nisu potpuno pusta, ali surovi uslovi utiču na mlade ljude da se sve češće sele u grad. Oni koji su ostali bave se stočarstvom i školuju decu.

Postoji jedna matična škola i šest isturenih odeljenja, a nastavu pohađa sa sve predškolcima ukupno 300 dece. Sada je raspust, ali vrlo često se dešava da debeli minus spreči đake da stignu do školskih klupa, jer do škole putuju od četiri do 14 kilometara.

- Skoro svako domaćinstvo ima auto, ali kad su ovako niske temperature, meštani izbegavaju da ih pale kako se ne bi pokvarila. Postoji organizovan prevoz za đake, ali često se dešava da se nastava ne održi jer bude toliko hladno, da ne mogu đaci da stignu, niti škola da se ugreje. Ipak, zime jesu slabije tako da se nadam da će se nastava nakon raspusta odvijati normalno. U nedelju će u školskim prostorijama biti održan referendum i zato bih napomenuo meštanima da ćemo ložiti ceo dan i mogu doći da zaokruže svoj odgovor - kaže Bibić.

Selo Karajukića bunari najledenija je tačka Srbije, te 2006. godine bila je drugo po redu najhladnije mesto na Balkanu, a veći minus zabeležen je samo na Igmanu sa temperaturom -42.5.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar