10°C

Beograd

Photo: Happy BSC/

Izvor: Happy BSC

KAKO NADOKNADITI ŠTETU? DA LI DOBIJAMO OSIGURANJA NA SUDU? Emisija "Savetnik" TV HAPPY

Kako naplatiti štetu ako vam stablo uništi auto?  Može li se dobiti naknada zbog nezakonitog otkaza? Kako naplatiti povredu na radu?

Na ova pitanja dao nam je odgovor u emisiji "Savetnik" na TV HAPPY,  advokat Marko Anđelković Slijepčević.

Advokat je kazao:

-Kada nastane šteta, spotovi idu brzo i u korist oštećenog, ali je problem kod naplate. Ako se na počiniocu ne vodi ništa, nema nikavu imovinu, onda nema ni kako da se naplati. Moram da bude jasno sa kim stupate u poslovne odnose. Ne možete u stan za iznajmljivanje recimo pustiti nezaposlesno lice, ili lice koje nema auto i ništa se ne vodi na njemu. Vi nemate kako posle da naplatite štetu ako Vam napravi u stanu. Ne može ni niko ko je u njegovom srodstvu da vam nadoknadi.  Vama je zaštita lice koje ima imovinu. Lice može da odgovara, može da ode u zatvor ali ne može da nadoknadi štetu. Ne postoji osoba koja nije pretrpela neku štetu ili pričinila. 

Saobraćajne nezgode

-Kada su u pitanju saobraćajne nezgode i štete koje nastanu prilikom istih, naknada štete ide najjednostavnije. Vi prilikom registracije auta, imate obavezno osiguranje. Treće lice koje prouzrokuje štetu svojom krivicom,  Vi možete od njegovog osiguranja da naplatite. A ako vi prouzrokujete štetu, Vi ne možete od njegovog osiguranja da naplatite jer ono štiti njega. Da se razumemo, šteta je umanjenje nečije imovine ili štetnom radnjom prouzrokujete da neko izgubi sigurnu dobit. To su te dve glavne štete. A, treća je nematerijalna koja se prouzrokuje na telu. 

Procena štete 

-Osiguranja su bolji biznis od bankarstva. Posao osiguranja je da naplaćuje premiju, a da ako dođe do štetnog događaja, pronađu način da vam ne plate. Ukoliko niste čitali dobro ugovor, oni će naći načina da vam ne plate. Oni imaju svoje procenitelje, a prvo gledaju da ne plate. Često se dešava da ta ponuda bude ispod realne. Kada dobijete manju ponudu, znači da je njihov cenzor procenio manje. Onda imate pravo da se žalite, pa to ide na komisiju. Pre pokušaja vansudskog poravnjanja nemate pravo na tužbu, jer će biti preuranjena. Kada se podnosi tužba, imamo pravo na svog procenitelja. I redovno se dobijaju na sudu. 

Banke

-Prilikom krađe kartice, banka hoće i može  da nadoknadi štetu,  ali ako imate dokaze, snimak da ste pokradeni. Prvo se obratite banci sa relevantnim dokazima. 

Nematerijalna šteta

-Duševni bol je najteži, a nije vidljiv. Teško je dokazivo, ali može. Primer su političari, postoje dokazi, snimci. Ako imate video snimak, diktafon, onda je dokazivo. Samo reč na reč je jako teško dokazivo. Fizička bol je šteta koju  vam neko prouzroukuje. Može biti i strah koji je nastao nakon uvreda. Kada je u pitanju duševna bol, gleda se intenzitet i trajanje. 

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Ukoliko ste propustili neku od emisija posetite naš You Tube kanal i budite uvek u toku https://www.youtube.com/user/tvhappyserbia

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar