29°C

Beograd

Photo: uts.org.rs

Izvor: HappyBSC

UDRUŽENJE JAVNIH TUŽILACA I ZAMENIKA JAVNIH TUŽILACA: Ustavne promene početni korak ka izgradnji modernijeg i odgovornijeg javnog tužilaštva

Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije, čestita svim građanima koji su izašli i glasali na referendumu, jer je su time pokazali spremnost da učestvuju u važnom demokratskom procesu.

Takođe, pozdravljamo odluku građana Srbije da podrže promene Ustava i time daju svoj doprinos u izgradnji boljeg pravosuđa. Rasprava koja je prethodila referendumu, pokazala je koliko je pravosuđe važna društvena tema i tiče se svakog građanina ove zemlje.

Ustavne promene predstavljaju početni korak ka unapređenju nezavisnosti i nepristrasnosti pravosuđa u Republici Srbiji. U odnosu na javno tužilaštvo, ustavne promene daju i pravnu osnovu za izgradnju modernijeg i odgovornijeg javnog tužilaštva, koje će biti sposobnije da se odupre političkim uticajima, te da se bori protiv svih oblika kriminala, pa čak i onih koji su u direktnoj vezi sa izvorima političke moći.

Ustavna rešenja koja su građani podržali na referendumu u velikoj meri predstavljaju ciljeve za koje se Udruženje zalaže od svog osnivanja, već 20 godina.

Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije će nastaviti da se bori za samostalno i nezavisno javno tužilaštvo u uverenju da je temelj demokratskog društva građanin čija prava može da zaštiti samo tužilaštvo i sud koji su oslobođeni uticaja politike.

Građane podsećamo da pred nama stoji veliki posao i izazovi u vezi sa izradom seta zakona koji će regulisati niz tema iz oblasti pravosuđa. Na ovom putu Udruženje će da uloži svo svoje znanje i iskustvo kako bi dodatno unapredilo garancije nezavisnosti sudstva i samostalnosti tužilaštva.

izjavilo je danas Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar