27°C

Beograd

Photo: Vlada Srbije

Izvor: Happy BSC

Dodatnim uvozom struje i gasa osigurana energetska bezbednost

Posebna radna grupa za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima održala je danas sednicu na kojoj su predstavljeni najnoviji podaci o stanju elektroenergetskog sistema u Srbiji. 

Kako je rečeno, pad proizvodnje električne energije u termokapacitetima, nastao usled nedovoljne količine uglja koji se doprema, usloviće dodatni uvoz, obzirom na najavljene niske temperature i očekivan rast potrošnje električne energije. 

Zbog havarije na odlagaču, u toku je izrada novog odlagališta, kao i montaža novog transportera i novog odlagača. 

Na sednici su predstavljeni izveštaji o potrošnji i stanju rezervi mazuta u termokapacitetima, a razgovarano je o planovima za naredni period. 

Saopšteno je da će država obezbediti dovoljne količine energije i energenata i za domaćinstva i za privredu u narednom periodu, a dodatnim uvozom električne energije i prirodnog gasa osigurana je energetska bezbednost. 

Kako je rečeno iz "Elektrodistribucije Srbije“, nema velikih problema sa snabdevanjem potrošača u Srbiji električnom energijom i nastavljaju se planirani radovi, a prenosni sistem takođe funkcioniše bez problema. 

Na sednici je razgovarano i o stanju u gasnom sektoru u Srbiji i konstatovano da je stabilna snabdevenost domaćeg tržišta, dok se isporuka toplotne energije odvija bez većih problema. 

Na sastanku, pored predstavnika Ministarstva rudarstva i energetike, učestvovali su i predstavnici JP "Srbijagas”, "Elektroprivrede Srbije”, AD "Elektromreža Srbije”, "Elektrodistribucije“, "Naftne industrije Srbije” a. d., Poslovnog udruženja "Toplane Srbije”, JKP "Beogradske elektrane“, Grada Beograda, članovi Saveta AERS-a, Direkcije za robne rezerve, RHMZ, RB "Kolubara“, "Transportgasa“, JP PEU "Resavica“ i "Srbija kargo“ a. d.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar