Izvor: Happy BSC
18.01.2022 u 16:15
0

Dodatnim uvozom struje i gasa osigurana energetska bezbednost

Posebna radna grupa za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima održala je danas sednicu na kojoj su predstavljeni najnoviji podaci o stanju elektroenergetskog sistema u Srbiji. 

Kako je rečeno, pad proizvodnje električne energije u termokapacitetima, nastao usled nedovoljne količine uglja koji se doprema, usloviće dodatni uvoz, obzirom na najavljene niske temperature i očekivan rast potrošnje električne energije. 

Zbog havarije na odlagaču, u toku je izrada novog odlagališta, kao i montaža novog transportera i novog odlagača. 

Na sednici su predstavljeni izveštaji o potrošnji i stanju rezervi mazuta u termokapacitetima, a razgovarano je o planovima za naredni period. 

Saopšteno je da će država obezbediti dovoljne količine energije i energenata i za domaćinstva i za privredu u narednom periodu, a dodatnim uvozom električne energije i prirodnog gasa osigurana je energetska bezbednost. 

Kako je rečeno iz „Elektrodistribucije Srbije“, nema velikih problema sa snabdevanjem potrošača u Srbiji električnom energijom i nastavljaju se planirani radovi, a prenosni sistem takođe funkcioniše bez problema. 

Na sednici je razgovarano i o stanju u gasnom sektoru u Srbiji i konstatovano da je stabilna snabdevenost domaćeg tržišta, dok se isporuka toplotne energije odvija bez većih problema. 

Na sastanku, pored predstavnika Ministarstva rudarstva i energetike, učestvovali su i predstavnici JP „Srbijagas”, „Elektroprivrede Srbije”, AD „Elektromreža Srbije”, „Elektrodistribucije“, „Naftne industrije Srbije” a. d., Poslovnog udruženja „Toplane Srbije”, JKP „Beogradske elektrane“, Grada Beograda, članovi Saveta AERS-a, Direkcije za robne rezerve, RHMZ, RB „Kolubara“, „Transportgasa“, JP PEU „Resavica“ i „Srbija kargo“ a. d.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter