27°C

Beograd

Photo: happy TV/printscreen/Posle ručka

Izvor: HappyBSC

GENERAL DELIĆ ZA HAPPY TV: Očekujem da će se ponoviti isti scenario na KiM i za predstojeće izbore 3.aprila!

Referendum je održan u Srbiji, ali ne i u celoj.

Nije sproveden na teritoriji Kosova i  Metohije i sada se postavlja pitanje da li taj obrazac može da se prepiše i po pitanju predstojećih izbora.

Postavlja se pitanje i raznih drugih ingirencija i došlo je do povećanja napetosti, koliko u svetu, toliko i kod nas. 

Gosti emisije "Posle ručka" kod Jovane Grgurević su Božidar Delić, general-major Vojske Srbije i Crne Gore u penziji, Dejan Miletić-direktor Centra za proučavanje globalizacije, Zlatko Lutovac- politički aktivista, Darko Obradović-Centar za stratešku analizu i Demo Beriša- predsednik Matice Albanaca u Srbiji.

-Da li će  Srbima biti onemogućeno da glasaju i na predstojećim izborima, vidimo da sve ide u tom pravcu. Moralo bi da se organizuje drugačije.  Od Briselskog sporazuma pa do danas, svaku priliku, kada god to može vlast na Kosovu i Metohiji, koristi da nam zagorča život. I sad se desilo sa zaplenom materijala za referendum. Znao sam da će biti problema. Mi i ovde u Beogradu imamo sitnije probleme npr. da neko nije n spisku, pa je došlo do neke greške. A tek kada se izbori organizuje na brzinu, kao što je to bio slučaj na KiM, onda je to teško sprovesti. Ja sam i očekivao da će to uraditi kosovska vlast jer su oni poznati po tome-rekao je general Božidar Delić. 

-Ovih dana je najveći problem je javašluk i neodogovornost od tih ljudi koji vode Kosovo i Metohiju. Mi vidimo jednu permanentnu opstrukciju ne samo dijaloga, nego i života. Ovo je kao zatvor. To kako se odnose prema srpskom narodu je iritirajuće i doći će na naplatu kad-tad. Pravi put je put suživota i dijaloga. Džaba mi apelujemo. To se uvrežilo u većini. To je jedan narativ u Prištini gde oni zanemaruju srpski narod. Niko im nije bitan. To je problem u neiskustvu, neznanju i površnosti Prištine-rekao je Dejan Miletić. 

-Činjenica je da međunarodna zajednica ništa suštinski nije preduzela da natera kosovske Albance da dozvole da se održi referendum. Razumem njihovu potrebu da čuvaju svoje interese. Mi bismo kao Srbi mogli nešto da naučimo od njih i da imamo to jedinstvo i u Republici Srbiji i Republici Srpskoj. Smatram da je referendum mogao da se održi, ali to nije odgovoralo ni onima koji su da su stvorili KiM. Dakle, problem referenduma vidim šire. Svaka kriza utiče da svi gledamo na sebe, a ne na druge. Nisam optimista,  ali znam da će država Srbija uvek biti uz svoj narod i da će se istrajati da se izbori 3. aprila održe na  KiM. Ne mogu da razumem ljude koji kažu da je to teritorija, to je mesto gde je proklijalo srpsko seme. To je enzim duhovne i nacionalne svesti našeg naroda. Treba da negujemo tu svest srpskog čoveka i da prenosimo mladima da je Kosovo naš Jerusalim-kazao je Lutovac. 

-Mislim da je poruka bila jasna i nekoliko dana pre nego što je došlo do referneduma i mislim da Beograd mnogo nade polaže u međunarodne organizacije koje funkcionišu na KiM. Imali smo prilike da vidimo da je organizacija koja je organizovala sve prethodne izbore na KiM  je preuzela glasački materijal.  Očekivano  je u ovom trenutku da će se tako nešto slično desiti i na republičkim i predsedničkim izborima. Aljbin Kurti i njegove partije pokušavaju da daju do znanja da KiM kao država  funkcioniše. Njemu je najveći problem Beograd. Kako će se ponašati u budućnosti, vidi se iz njegovog delovanja. Dovoljno je vremena da se utiče na UN koje su prisutne u Prištini, na EU koja je tu, na snage KFOR-a, pa tek onda  na vladu Prištine. Ta blaga poruka, želja koja je bila upućena od zemalja kvinte, nije se ostvarila. Ispod žita je novi ambasador koji je podržao tu ideju da se ne održi referendum-rekao je Beriša. 

-Albanska strana nastoji da ukine svaki vid reprezentativnosti srpskog naroda i ta tendencija je očigledno jasna i teško je predvideti da li će skliznuti u neku vrstu incidenta ili će se zadržati na ovakvoj opstrukciji. Ono što je definitivno je da će Kurti, kako vreme prolazi, sve više povlačiti radikalnije poteze jer stvari se odaljavaju od pregovaračkog stola i jasno mu je da ako on dugo bude mogao da održi distancu od  „Otvorenog Balkana“ , od zajednice srpskih opština, toliko će dugo moći da ima podršku kosovskih Albanaca i tu su stvari poprilično jasne i ne trebamo da se nadamo niti da očekujemo da će, dokle god je Kurti na vlasti stvari moći da budu drugačije. Međutim, stvara se velika pukotina unutra albanskog korpusa  iz prostog razloga što stižu i sa te zapadne strane signali da se neće još dugo tolerisati izbegavanje pregovora i oni su svesni da bez tih donacija i bez podrške sa zapada ne mogu da imaju državnost ni u kakvom obliku pa ni u ovakvom osakaćenom . Direktna proporcija će zavisiti od toga koliko će dugo Kurti potrajati-rekao je Obradović. 

 Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar