23°C

Beograd

Photo: PIXABAY

Izvor: blic/Happy BSC

DA LI IMATE FLURONU? Evo kako da prepoznate da li je u pitanju kovid ili grip

Prvi slučaj ukrštanja virusa gripa i korone registrovan je u Srbiji zasad kod jedne osobe. Ovaj vid istovremene infekcije nazvan je „fluronom“, i treba napomenuti da se ne radi o novom soju korone, već to znači da jedna osoba ima i grip i koronu u isto vreme.

U ranijim izjavama lekari su apelovali da ne bi valjalo da dođe do sudara, međutim, kako epidemija infekcije kovid-19 još traje, a ovaj period rezervisan je i za grip, bilo je neminovno da se dogodi dupla infekcija. Reč je o virusnoj infekciji, a kako kovid-19 i grip napadaju gornje disajne puteve, očekivano je da se najpre javljaju poteškoće pri disanju.

Što se simptoma tiče, situacija je kompleksna, jer su gotovo identični, a kako je epidemija korone u toku, s pojavom prvih znaka prehlade najpre se posumnja na kovid.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, simptomi i gripa i kovida razlikuju od osobe do osobe, ali postoji grupa istih simptoma koji su zabeženi kod obolelih.

Simptomi korona virusa:

- gubitak čula ukusa i mirisa

- temperatura

- kašalj, otežano disanje

- gubitak apetita i stalan bol u grudima.

Po svemu sudeći, bez testa teško da ćete znati da li imate kovid, grip ili pak i jedno i drugo, dok tok bolesti zavisi od nekoliko faktora - kakvo je opšte stanje organizma, da li imate neku hroničnu bolest, i naravno, da li ste vakcinisani i protiv korone i protiv gripa.

Da podsetimo kako je saopšteno iz Instituta Batut na teritoriji Srbije je registrovan prvi slučaj istovremene infekcije virusom gripa tip A (H3) i SARS-CoV- 2 virusom. 

Pacijent je iz Kikinde i dobrog je opšteg stanja. 

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar