Izvor: blic/Happy BSC
21.01.2022 u 22:00
0

DA LI IMATE FLURONU? Evo kako da prepoznate da li je u pitanju kovid ili grip

Prvi slučaj ukrštanja virusa gripa i korone registrovan je u Srbiji zasad kod jedne osobe. Ovaj vid istovremene infekcije nazvan je „fluronom“, i treba napomenuti da se ne radi o novom soju korone, već to znači da jedna osoba ima i grip i koronu u isto vreme.

U ranijim izjavama lekari su apelovali da ne bi valjalo da dođe do sudara, međutim, kako epidemija infekcije kovid-19 još traje, a ovaj period rezervisan je i za grip, bilo je neminovno da se dogodi dupla infekcija. Reč je o virusnoj infekciji, a kako kovid-19 i grip napadaju gornje disajne puteve, očekivano je da se najpre javljaju poteškoće pri disanju.

Što se simptoma tiče, situacija je kompleksna, jer su gotovo identični, a kako je epidemija korone u toku, s pojavom prvih znaka prehlade najpre se posumnja na kovid.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, simptomi i gripa i kovida razlikuju od osobe do osobe, ali postoji grupa istih simptoma koji su zabeženi kod obolelih.

Simptomi korona virusa:

– gubitak čula ukusa i mirisa

– temperatura

– kašalj, otežano disanje

– gubitak apetita i stalan bol u grudima.

Po svemu sudeći, bez testa teško da ćete znati da li imate kovid, grip ili pak i jedno i drugo, dok tok bolesti zavisi od nekoliko faktora – kakvo je opšte stanje organizma, da li imate neku hroničnu bolest, i naravno, da li ste vakcinisani i protiv korone i protiv gripa.

Da podsetimo kako je saopšteno iz Instituta Batut na teritoriji Srbije je registrovan prvi slučaj istovremene infekcije virusom gripa tip A (H3) i SARS-CoV- 2 virusom. 

Pacijent je iz Kikinde i dobrog je opšteg stanja. 

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter