27°C

Beograd

Photo: Pixabay

Izvor: Tanjug

Zabranjeno prelaženje preko brze pruge Beograd - Novi Sad

Infrastruktura železnice Srbije upozorava građane da je na pruzi za velike brzine Beograd - Novi Sad, na kojoj su u toku dinamička ispitivanja, pešacima i drumskim vozilima zabranjeno prelaženje preko te pruge na nedozvoljenim mestima, na "divljim" prelazima i na nepropisan način.

Kako je saopšteno iz tog preduzeća, tokom dinamičkih ispitivanja pruge za velike brzine između Beograda i Novog Sada neovlašćenim licima zabranjen je bilo kakav pristup i kretanje peronima i kolosecima u stanicama i duž čitave pruge.

Nepoštovanjem tih pravila građani direktno ugrožavaju sopstveni život i celokupnu bezbednost železničkog saobraćaja na brzoj pruzi, poručuju iz Infrastrukture železnice Srbije.

Oni objašnjavaju da je voz za testiranje brze pruge Beograd - Novi Sad, sastavljen od mernih kola Nemačkih železnica, tokom dinamičkih testiranja u petak, 21. januara dostigao brzinu od 200 kilometara na sat.

Testni voz Nemačkih železnica svakodnevno obavlja veći broj vožnji na prvoj srpskoj brzoj pruzi, tako da je, na primer, juče bilo sprovedeno čak dvanaest vožnji velikim brzinama na različitim deonicama brze pruge.

To znači da iako redovan železnički saobraćaj na brzoj pruzi između Beograda i Novog Sada treba da počne u martu, voz za testiranje se već sada kreće ovom prugom brzinom do 200 km/sat.

Upozorava se da pri saobraćaju voza za velike brzine, i ako uoče pešaka ili vozilo na pruzi, mašinovođe ne mogu da zaustave voz i posledice su pogubne.

Zbog toga se, ističu iz tog preduzeća, svako neodgovorno i nepropisno prelaženje preko brze pruge, u situaciji kada testni voz saobraća velikim brzinama i do 200 km/sat, može završiti tragično.

U proteklih nedelju dana od kako su počela dinamička testiranja na brzoj pruzi Beograd - Novi Sad, primećeno je da neodgovorni pojedinci prelaze preko te pruge na mestima gde to nije dozvoljeno, čak i tamo gde je duž pruge postavljena zaštitna ograda, ugrožavajući na taj način sopstveni život.

U periodu dinamičkih testiranja brze pruge Beograd - Novi Sad pojačano je prisustvo pripadnika MUP-a i službe obezbeđenja Infrastrukture železnice Srbije i izvođača radova duž čitave te deonice.

Međutim, samo ukoliko građani vode računa o ličnoj bezbednosti, ponašaju se savesno i odgovorno, poštuju propise i prelaze brzu prugu samo na mestima koja su za to predviđena, mogu da se sačuvaju životi i bezbednost svih učesnika u saobraćaju.

Naime, dinamička testiranja na pruzi za velike brzine do 200 km/sat Beograd - Novi Sad počela su 17. januara 2022. godine, a dan kasnije na prvu srpsku brzu prugu stigla je i specijalna merna kola kompanije Nemačkih železnica "Deutsće Bahn Systemtećnik“, koja je angažovana za realizaciju tog posla.

Testiranje brze pruge obavlja se fazno i po deonicama duž cele brze pruge Beograd - Novi Sad, a planirano je da ova faza ispitivanja traje do 4. februara 2022. godine.

Testiranja se obavljaju svakodnevno u vremenskom periodu od 7.00 do 17.00 sati, dakle u vidnom delu dana i u uslovima potpune obustave železničkog saobraćaja na pruzi Beograd - Novi Sad.

Za vreme dinamičkih testiranja na trasi brze pruge Beograd - Novi Sad u funkciji će biti dva putna prelaza, i to u železničkoj stanici Batajnica i u Kamendinu.

Oni će povremeno biti zatvarani u vreme prolaska mernih kola kojima se obavlja dinamičko testiranje brze pruge.

Infrastruktura železnice Srbije apeluje i upozorava sve učesnike u drumskom saobraćaju na ovim putnim prelazima da poštuju saobraćajnu signalizaciju i propise, posebno kada ti putni prelazi budu povremeno zatvarani zbog prolaska mernih kola za dinamičko testiranje brze pruge Beograd - Novi Sad, kako bi se sačuvala bezbednost saobraćaja i zaštitili ljudski životi.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar