27°C

Beograd

Photo: Happy BSC/

Izvor: Telegraf

Maja Gojković sa Međunarodnom alijansom za sećanje na Holokaust: STRAHOTE IZ PROŠLOSTI NE MOGU DA SE ZABORAVE

Potpredsednica Vlade Republike Srbije Maja Gojković sastala se danas sa delegacijom Međunarodne alijanse za sećanje na Holokaust (IHRA), na čelu sa Džordžom Santerom, saopštili su iz Ministarstva kulture i informisanja.

Gojković je istakla da Republika Srbija daje punu podršku radu Međunarodne alijanse i podržava aktivnosti koje doprinose da se strahote prošlosti ne zaborave, kao i da se mesta stradanja obeleže i da nove generacije uče o prošlosti.

Ministarka je naglasila da je Narodna skupština Republike Srbije donela važan Zakon o memorijalnom centru "Staro sajmište", što je bila osnova da se pristupi izgradnji ovog memorijalnog centra. Gojković je dodala da je nakon dolaska na mesto ministra kulture preduzela korake da ovaj zakon zaživi, da su izabrani Upravni i Nadzorni odbor i za v.d. direktora ustanove Staro sajmište imenovana dr. Krinka Vidaković Petrov.

Gojković je napomenula da je u cilju očuvanja sećanja na žrtve, iniciran i formulisan projekat izgradnje Memorijalnog centra u Boru, u spomen žrtvama logora Bor i istakla važnost što je delegacija IHRA bila u poseti Boru i imala priliku da se upozna sa projektom.

Ministarka je izrazila spremnost na saradnju sa organizacijom IHRA u okviru ukupnog zalaganja Republike Srbije za negovanje kulture sećanja i naglasila da Srbija posvećeno učestvuje u aktivnostima IHRA i da je mnogo uložila u podizanje svesti javnosti i saznanja o Holokaustu.

Santer je pozdravio aktivnosti rukovodstva Republike Srbije u zajedničkom cilju da se sačuva sećanje na Holokaust i prenese mlađim generacijama kako bi se sačuvalo kolektivno sećanje.

Santer je ukazao da je Međunarodna alijansa za sećanje na Holokaust otvorena za saradnju i spremna da pruži svaku ekpertizu i da doprinos u realizaciji ovih projekata kao što su memorijalni centri "Staro sajmište" i Bor.

Na sastanku je prisustvovala v.d. direktora Memorijalni centar "Staro sajmište" Krinka Vidaković Petrov, koja je predstavila projekat Memorijalni centar "Staro sajmište" i planove ove ustanove za igradnju memorijalnog centra i obnovu centralne kule, kao i paviljona u skladu sa orginalnim izgledom, koji će imati izložbeni prostor, kao i prostor za edukativni sadržaj.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar