8°C

Beograd

Photo: instagram/printscreen/porfirije_patrijarh

Izvor: Novosti

Zaupokojena liturgija episkopu Lavrentiju u šabačkom sabornom hramu

Tačno u devet časova, u Sabornom hramu svetih apostola Petra i Pavla u Šapcu, počela je zaupokojena liturgija povodom upokojenja episkopa šabačkog Lavrentija (Trifunovića), koji je ostavio neizbrisiv trag, služeći skoro sedam decenija, kao monah i episkop, Bogu, rodu i svojoj otadžbini, u zemlji i na svim meridijanima, gde je bio poštovan, cenjen, omiljen i odlično zapamćen po dobrim delima.

Liturgiji pored arhijereja, sveštenstva i monaštva Srpske pravoslavne crkve, prisustvuju mnogi zvaničnici, od opština i gradova do države, mnoštvo verujućeg naroda, poštovaoci tog jednog od najuglednijih episkopa, ne samo u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, prenose mediji. 

Vladika, koji je znao i umeo da priđe svakome, da mu da reči nade, vere, utehe i da ga osokoli, upokojio se u nedelju, oko 17 časova. Od ponedeljka, kada je njegovo telo izloženo u sabornom hramu, počast mu je odalo više hiljada ljudi iz ovog dela Srbije, drugih krajeva Srbije, Republike Srpske i BiH, rasejanja... 

 - Bio je, pre svega, divan, prijatan, otmen, obrazovan i častan čovek po svemu. Vladika Lavrentije je bio, rečju i delom, veliki čovek, tvorac velikih dela širom planete, gde je neumorno delao među svojim rodom, ali i među drugim ljudima i narodima ostavljajući o nama najlepše mišljenje. Nije mu velika misija bila ni teška, ni naporna, jer je, kako je sam govodio, odabrao Hristov put. Hvala mu za sva dela, za svaki trenutak koji nam je posvetio taj divni čovek, čije je srce neumorno svetlilo i osvetljavalo sve nas - rekao je ugledni Šapčanin, dr Miško Ranković, veliki zadužbinar Srpske pravoslavne crkve, dobitnik njenih najviših odlikovanja.

Rade Veselinović, takođe veliki zadužbinar i dobitnik crkvenih odlikovanja, koji je 12 godina bio prvi saradnik episkopa Lavrentija, kao potpredsednik Eparhijskog upravnog odbora, rekao je da "rod ispraća ličnost koja nas je duhovno jačala, kulturno oplemenjivala ali i podučavala, od samog dolaska, 1989. godine, demokratiji i drugim vrednostima koje je nosio, rekao bih, "u malom prstu".

- Dosta je doprineo u ovom delu Srbije u skoro svakom pogledu. Uživali smo da ga slušamo i poslušamo, znajući da je svaka njegova reč, misija bila u interesu svih nas. Iz njega je, kao iz najvećeg vrela, izvirala ljubav prema ljudima i za ljude. I to do zadnjeg daha -  rekao je Veselinović. 

Posle zaupokojene liturgije će biti opelo, koje će služiti patrijarh srpski Porfirije. Vladika će biti sahranjen kraj crkve u manastiru u Soko gradu, kod LJubovije, koji je njegova zadužnina posvećena svetom Nikolaju Velimiroviću. Iz Šapca će njegovi posmtni ostaci ići do Krupnja i Mačkovog kamena, njegovog zavičaja, nastavljajući do Soko grada, na večni počinak.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar