10°C

Beograd

Photo: Happy BSC

Izvor: Happy BSC

PSIHIJATAR U EMISIJI "SAVETNIK": Porodica u današnje vreme suočena sa velikim brojem izazova

Gosti emisije "Savetnik" kod voditelja Jovana Romanića bili su: dr Jelena Đorđević - psihijatar i Miloš Stojković - teolog i poverenik Hilandara. 

Dr Đorđević je istakla da je porodica u današnje vreme suočena sa velikim brojem izazova, u smislu da obezbedi i ostvari svoju osnovnu funkciju.  

- Mnogobrojne situacije koje su deo svakodnevnog života i koje podrazumevaju preopterećenost određenim problemima na profesionalnom, ličnom i interpersonalnom planu, prouzrokuju probleme u porodici i doprinose da se porodica na neki način dezintegriše, odnosno da se narušava njena kohezivna uloga između članova porodice - objasnila je dr Đorđević.  

Ona je naglasila da su individualnost i zaštita prava ličnosti značajni, međutim to ne može da utiče na porodične vrednosti koje smo poneli iz porodice koja je mesto gde stičemo osnovne karakteristike kada su u pitanju naši moralni stavovi i načela i dodala da se kada je u pitanju razvod, koji je složena tema može posmatrati na više različitih nivoa, ali da suštinski razvod roditelja ne mora da znači da te osobe ne vrše i dalje adekvatnu roditeljsku ulogu.  

- Iz bezrezervne ljubavi i podrške u porodici formira se individua koja je emocionalno zrela i koja na adekvatan način formira odnos prema svetu - istakla je ona. 

Miloš Stojković je ocenio da je problem u sistemu vrednosti koji se promenio i nešto što nije zdravo i normalno danas se nameće, ne samo u Srbiji, već i u mnogim drugim državama.  

- Porodica je osnov i temelj društva. Roditelji rade i trude se da zarade za svoju decu. Nije normalno da vaspitavamo decu da od sedme, osme godine imaju mobilni telefon koji košta 500 evra. Dok roditelji jure za egzistencijom decu nam truju pogrešnim vrednostima. U pogledu vaspitanja mi kao roditelji moramo ukazivati našoj deci da budu saborni, da dele sa svojim prijateljima, da se ne moraju uvek nositi najskuplja odeća i obuća. Moramo ih učiti vrlinama koje su naši stari imali, o požrtvovanju jednih za druge, jer to je ono što nam danas fali. Dakle, ključno je raditi na promeni sistema vrednosti - istakao je on. 

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

 

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar