19°C

Beograd

Photo: HappyBSC

Izvor: HappyBSC

DARIJA KISIĆ TEPAVČEVIĆ: U 2022. godini 6,5 milijardi dinara za mere aktivne politike zapošljavanja

Za realizaciju mera aktivne politike zapošljavanja u 2022. godini opredeljena su sredstva u iznosu 6,5 milijardi dinara, izjavila je ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof. dr Darija Kisić Tepavčević, koja je sa direktorom Nacionalne službe za zapošljavanje Zoranom Martinovićem potpisala Sporazum o učinku NSZ za 2022. godinu. 

Kisić Tepavčević je navela da su tim sporazumom definisani ciljevi, planovi i aktivnosti NSZ u narednom periodu, koji su u potpunosti u skladu sa Strategijom zapošljavanja. Sporazum, prema njenim rečima, otvara mogućnost da pre svega mladi ljudi, ali i druge teže zapošljive kategorije, u što kraćem roku pronađu mesto na tržištu rada. 

Prof. dr Kisić Tepavčević je ukazala da su tokom prethodne godine postignuti značajni rezultati kada je u pitanju tržište rada, da su realizovani svi ciljevi koji su bili predviđeni prošlogodišnjim Sporazumom o učinku NSZ, da je stopa nezaposlenosti smanjena, da su sprovedene mere aktivne politike zapošljavanja u koje je bilo uključeno više od 18.000 ljudi, da je u toku sprovođenje drugog kruga programa „Moja prva plata“.

Kisić Tepavčević je dodala da je Vlada Republike Srbije, motivisana ovakvim odličnim rezultatima, ove godine izdvojila još veća finansijska sredstva za mere aktivne politike zapošljavanja – 1,3 milijarde dinara više u odnosu na prethodnu godinu, a da je predviđeno da u te mere bude uključeno više od 20.000 ljudi, od kojih je više od 2.000 osoba sa invaliditetom. 

„Ovakve aktivnosti pokazuju da je jasan cilj Vlade Republike Srbije da se unapredi položaj na tržištu rada, pre svega najosetljivijih kategorija stanovništva, da se poveća standard svih građana Srbije i da Srbija ide putem napretka“, istakla je Kisić Tepavčević.

Direktor NSZ Zoran Martinović rekao je da su se potpisivanjem ovog sporazuma stekli uslovi  za raspisivanje javnih poziva za programe zapošljavanja u 2022. godini i da se poslodavci i nezaposlena lica opredele za neki od programa.

„Verujem da ćemo i ove godine biti zahvalan partner poslodavcima i nezaposlenim licima i da ćemo na taj način omogućiti da se slika na tržištu rada i dalje kreće u pozitivnim pravcima i da utičemo na povećano zapošljavanje lica koja se nalaze na našoj evidenciji“, istakao je Martinović.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar