14°C

Beograd

Photo: HappyBSC

Izvor: HappyBSC

KORONA POSUSTAJE? Imamo li razloga za slavlje? PETAR KOČOVIĆ U "TELEMASTERU" NA TV HAPPY

Da li korona posustaje i kakve odluke Kriznog štaba možemo da očekujemo, profesor Petar Kočović u Telemasteru na TV HAPPY rekao je:

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

-I dalje je visok broj zaraženih. Dve godine je od početka od korone. Nema razloga za slavlje. Ima za optimizam razloga, ali ne i za slavlje. Trenutno na svetskom nivou popuštaju mere. U biti je to da se posmatra poslednjih šest meseci koliko ih je vakcinisanih drugom i trećom dozom. Oni koji su ranije vakcinisani su izgubili imunitet. Polovina je vakcinisana što je relativno ok. Mnoge države su imale veći procenat vakcnisanih i rigoroznije mere imali pa se postavlja se pitanje kako ovo kod nas funkcioniše kada smo neodgovorni. Najbolja situacija je u Albaniji.  Na Islandu recimo broj zaraženih raste, a svuda opada i ne znam zašto je to tako.  Situacija se generalno u Evropi popravila u odnosu na pre Nove godine. U januaru se došlo do saznanja da će korona da raste ali manje. Evropa beleži rekorde u broju zaraženih.

Popuštanje mere

-Sve je krenulo sa UK, pa Irska i Danska, oni su prvi popustili mere. I onda znamo šta se desilo, krenuli su svi sa drakonskim merama.  Italija, Grčka, Francuska, Austrija  su  prednjačile u zaooštravanju mera. Grci uveli da svi plaćaju kazne koji su nevakcinisani, a imaju više od 51 godinu. Te mere su bile usmerene ka delti a ne omikronu. Naše mere su ipak blage i sa ovim do 20 časova sa propusnicama. Omikron je stigao iz Južne Afrike ali je najzastupljeniji bio u zapadnoj Evropi. Smrtnost je i dalje veća i u omikron i delta era. U nekim zemljama u Evropi su velike posledice smrtnosti od delte. Delte nema više, ali nismo još na dobrom putu da se sve to iskoreni. Ne bi trebalo brzo da ukidamo mere. I da sačekamo da vidimo šta će biti sa decom koja su se vratila sa raspusta. 

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar