17°C

Beograd

Photo: PIXABAY/ilustracija

Izvor: rts

STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Kako sprečiti POŽAR na automobilu

U Beogradu se u letnjim mesecima u proseku zapali jedan automobil dnevno. Jedan od uzroka su neispravne električne instalacije, ali auto može da se zapali i na parkingu, kad motor ne radi. Ipak, požar se može predosetiti, kažu stručnjaci. Kada zatreperi lampica upozorenja ili ako se oseti miris paljevine, to je alarm, kažu stručnjaci.

Prošle godine vatrogasci su 400 puta gasili zapaljene automobile, u proseku jedan dnevno. I kad, po najvećoj gužvi, vatrogasci stignu za pet do sedam minuta, nekada bude kasno, jer prijave ne stignu na vreme. Prvo završe na društvenim mrežama.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Komandant Vatrogasno-spasilačke brigade Beograd Miloš Majstorović kaže da kod svih požara, pa tako i kod požara na automobilima, imaju veliki problem u kašnjenju samih dojava.

"Ako vam kažem da je automobil od početnog požara u punom plamenu za manje od 10 minuta, onda vidite koliko je potrebno brzo dojaviti", ističe Majstorović.

Na svu sreću po vozača, požar se može predosetiti. Kada zatreperi lampica upozorenja ili ako osetite miris paljevine, to je alarm koji treba shvatiti ozbiljno.

"Može da predoseti, može da oseti dim u kabini i ako oseti, odmah zaustavlja vozilo, otvori haubu, ali polako da ne bi došlo do požara, jer ako bi mnogo veliki protok kiseonika ušao u sistem motora, nastaje katastrofa", objašnjava majstor Srećko Sokolov.

ZAPALIO SE AUTOMOBIL TOKOM VOŽNJE! Brza reakcija vatrogasaca sprečila veću štetu (VIDEO)

Automobil može da se zapali i kada motor ne radi

Jedan od uzroka su neispravne električne instalacije, kada svetla i klima uređaj ne funkcionišu. Ipak, auto može da se zapali i na parkingu, kad motor ne radi, jer je i tad pod naponom, pa svako curenje vode na žice može da izazove požar.

Majstorović kaže da je uzrok požara u najvećem broju slučajeva neispravna instalacija na automobilima, nakon toga sistem za gorivo, a za transportna sredstva, odnosno kamione, kočne instalacije.

Sokolov poručuje da je potrebno da se automobil redovno održava, ali ne da ljudi budu sami svoji majstori, već da se radi kako je fabrika naložila.

Čim primetite dim ili vatru, pozovite 193

Na sreću, do sada niko nije nastradao od požara u automobilu, kažu iz vatrogasne službe. Po zakonu, u kolima morate da imate protivpožarni aparat. Rukovanje nije teško i svaki vozač treba da zna kako da ga upotrebi. U svakom slučaju, čim primetite dim ili vatru u svom ili tuđem automobilu, pozovite službu 193. Kako kažu vatrogasci, važnije je odmah ih pozvati nego fotografisati požar mobilnim telefonom i postaviti slike na društvene mreže.

*Gledajte "Happy" kablovske kanale i to: "Moje happy društvo", "Moj happy život", "Moja happy zemlja" i "Moja happy muzika".
Program se emituje kod kablovskih operatera "IrisTV" i "Supernova", a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
"Moje happy društvo" - IrisTV / 171 ; Supernova / 71
"Moj happy život" - IrisTV / 172 ; Supernova / 72
"Moja happy zemlja" - IrisTV / 173 ; Supernova / 73
"Moja happy muzika" - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

TagoviNastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar