5°C

Beograd

Photo: Pixabay.com, ilustracija

Izvor: Lepa&Srećna

DANAS SLAVIMO VIDOVDAN! OBIČAJI I VEROVANJA NA VELIKI PRAZNIK: Evo koju stvar devojke koje žele da se udaju treba da urade!

Vidovdan je jedinstven praznik po tome što ga je Srpska pravoslavna crkva uvrstila u svoj kalendar mada nema svetitelja kojem bi bio posvećen.

Svetovid je staroslovensko božanstvo, a verovalo se da leči od očnih bolesti i vraća slepima vid.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

MESEC JUN U SRPSKOM OBIČAJNOM KALENDARU: Ovako ga još u narodu zovu, a evo šta znači kad otpočne kišom

Vidovdan, 28. jun, smatra i praznikom za oči, odnosno praznikom koji “otvara oči”.

Otuda i rituali koji se izvode na ovaj dan, posvećeni upravo onome što bi ljudi želeli da vide. Za devojke je posebno interesantan ritual koji se izvodi uoči Vidovdana, a tiče se buduće ljubavi i udaje. U nekim krajevima Šumadije bere se vidovčica, trava sitnog svetlocrvenog cveta. Ponegde u zoru, a drugde uveče, devojke naberu vidovčicu pa je metnu pod jastuk. Po starom verovanju, u snu će joj se prikazati budući, pa otud i izreka "kog momka koja uoči Vidova dana usni, za njega će i poći".

Poznat je i običaj da se preko noći vidovčica potopi u vodu kojm se ujutru svi umivaju da ih ne bi bolele oči. U mnogim krajevima se, ipak, pre svanuća, ruke prodenu kroz travu radi zahvatanja vide rose i umivanja očiju.

Po starinskom gatanju, devojka privlači brzu i srećnu udaju pomoću vidove trave. Običaj je zabeležen u okolini Vlasenice, a treba nabrati vidovu travu i staviti je u lonac pun vode. Legenda kaže da on treba da je kupljen "bez pogađanja".

Uzme se malo soli, hleba, detelina sa četiri lista i jednu tkanica, pa se ona prebaci preko lonca i izgovori sledeće: "Sveti Vide i vidova travo otvorite mi oči da vidim svoga suđenoga".

Ako je daleko – evo mu detelina od četiri krila neka k meni doleti, ako je gladan – evo mu soli i hleba neka se najede, ako je žedan – evo mu vode neka se napije, ako ne može preko vode preći – evo mu ćuprije (tkanice) neka pređe!"

*Gledajte "Happy" kablovske kanale i to: "Moje happy društvo", "Moj happy život", "Moja happy zemlja" i "Moja happy muzika".
Program se emituje kod kablovskih operatera "IrisTV" i "Supernova", a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
"Moje happy društvo" - IrisTV / 171 ; Supernova / 71
"Moj happy život" - IrisTV / 172 ; Supernova / 72
"Moja happy zemlja" - IrisTV / 173 ; Supernova / 73
"Moja happy muzika" - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

TagoviNastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar