23°C

Beograd

Photo: TANJUG -VLADA AP VOJVODINE- ANDREJ PAP

Izvor: TANJUG

VELIKA SVEČANOST U SREMSKIM KARLOVCIMA: Podignut spomenik ruskom caru Petru Velikom (FOTO)

Spomenik ruskom caru Petru Velikom svečano je otkriven na Trgu patrijarha Brankovića u Sremskim Karlovcima, a svečanosti je prisustvovala ruska delegacija na čelu sa savetnikom za kulturu predsednika Rusije Vladimirom Tolstojem.

Tolstoj je zahvalio srpskom narodu u ime cele Rusije navodeći da je Rusija nedavno obeležavala 350. godisnjicu od rođenja Petra Velikog i da je predsednik Vladimir Putin govorio o njegovom značaju za Rusiju i za svet.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

ALEKSANDAR PRVI KARAĐORĐEVIĆ BIO JE PRVA ŽRTVA FAŠIZMA U EVROPI: Ministar Vulin položio venac na spomenik kralja u Marseju (FOTO)

- On je simbol energije, moći i razvoja i našeg prijateljstva sa Srbijom. Moji potomci zovu se srpski Tolstoji, a na danasnji dan rođen je moj otac ovde u Vojvodini na obali reke Tise u Novom Bečeju. Ovo je i moj lični praznik u prijateljskoj Srbiji - kazao je Tolstoj.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović istakao je da se zahvaljujući ovom vladaru Rusija ubrzano modernizovala i jačala i tako postala zaštitnik slovenskih i srpskih interesa kroz istoriju. Svoj refomatorski duh i ideju obrazovanja i očuvanja sopstvenog identiteta Petar Veliki je širio ka svim krajevima u kojima su živeli pravoslavci, rekao je Mirović i podsrtio da je upravo njegovim ukazom u Sremskim Karlovcima otvorena prva srpska škola, koja će stvoriti novu nacionalnu elitu koja će imati odlučujuću ulogu u borbi za oslobođenje i ujedinjenje.

- Srbija je i danas zemlja u kojoj je obrazovanje jedan od prioriteta, zemlja koja reformiše sve sfere društvenog života, prilagođavajući ih budućnosti i generacijama koje dolaze. Srbija se doslednom nacionalnom politikom, uprkos svim pritiscima, ne odriče svojih tradicionalnih prijatelja - istakao je Mirović.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević kazao je da je mnogo datuma u srpskoj i ruskoj istoriji koji zaslužuju divljenje, poštovanje i zahvalnost, kao i da je mnogo pripadnika ruskog naroda koji su ostavili snažan pečat u našem narodu.

- Mnogo je ličnosti koje su uticale na približavanje ruskog i srpskog naroda.Čast nam ne dozvoljava da zaboravimo važne ličnosti iz istorije. Car Petar Veliki bio je veliki ne samo za Ruski narod već i za celokupan srpski narod. Malo ljudi zna da je jedna od najlepših srpskih knjiga pisana o njegovom životu. Zato želim da se setimo Zaharija Orfelina najprosvećenijeg Srbina 18.veka.Živeo je i radio u Sremskim Karlovcima. Njegovo dvotomno delo o vladaru Petru prvom je najlepša srpska štampana knjiga 18.veka, a po mnogima najlepša srpska knjiga ikada. Zato moramo nastaviti taj niz dragocenih veza i sećanja na velikane ruske istorije koji su gradili i našu istoriju - kazao je gradonačelnik Novog Sada.

Među počasnim gostima danas je bio i otpravnik poslova Ruske federacije u Srbiji Andrej Temjašov.

Postavljanje spomen-biste omogućile su gradske vlasti Sremskih Karlovaca, a predsednik opštine Aleksandar Stojkečić je kazao da je "Petar Veliki zaslužio da se nalazi ovde, među nama i sa nama".

Inicijativu za postavljenje spomen-biste pokrenuo je Ruski naučni institut u Beogradu. Projekat je realizovan uz podršku Ruskog centra za nauku i kulturu “Ruski dom” u Beogradu, a pokrovitelj projekta je Fondacija za podršku društvenih projekata “Nasleđe” iz Volgograda.

Spomen-bista Petra Velikog otkrivena je u godini kada se obeležava 350.godišnjica njegovog rođenja.

*Gledajte "Happy" kablovske kanale i to: "Moje happy društvo", "Moj happy život", "Moja happy zemlja" i "Moja happy muzika".
Program se emituje kod kablovskih operatera "IrisTV" i "Supernova", a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
"Moje happy društvo" - IrisTV / 171 ; Supernova / 71
"Moj happy život" - IrisTV / 172 ; Supernova / 72
"Moja happy zemlja" - IrisTV / 173 ; Supernova / 73
"Moja happy muzika" - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

TagoviNastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar