24°C

Beograd

Photo: HappyBSC/Pixabay

Izvor: HappyBSC/Tanjug

"OVO NIJE GLAVNI POTRES, BILO JE ZATIŠJE": Seizmolog ističe šta nas čeka posle snažnog zemljotresa u BIH!

Zemljotres jačine 4,8 stepeni po Rihteru pogodio je jutros Bosnu i Hercegovinu, epicentar je bio 10 kilometara od Širokog Brijega, a kako za objašnjava seizmolog Slavica Radovanović, ne dešava se ništa neočekivano, i ovo naravno nije glavni zemljotres.

Na sreću, kako kaže, ovaj zemljotres se desio u prostoru u kojem su oni česti, a i nije rušilački. Kako navodi, ovaj zemljotres u Srbiji eventualno su mogli da osete stanovnici Užica na višim spratovima u strogom mirovanju.

NAKON SNAŽNOG POTRESA U HERCEGOVINI: Graficki prikaz najrazornijih zemljotresa u regionu od 1900. godine!

- Za sada se sve odvija očekivano. Bilo je jedno zatišje. Ovo, naravno, nije glavni zemljotres - kaže Radovanović

Kako objašnjava, kada se pogleda prostor u kojem se ovaj zemljotres dogodio, jasno je da se aktivirala linija paralelna sa Jadranskom obalom.

Na pitanje da li i koliko može sada tu da se očekuje jači zemljotres, navodi:

- Taj prostor gde su oni, tu je magnituda otprilike 5, gornja granica. Znači, Jadranska obala - visoka magnituda. Kao u talasima. Zamislite vrhove talasa, tako imate i pojaseve. Imate Jadransku obalu, koja ima najveću magnitudu, pa onda ide jedan prostor Mostar, Nevesinje, koji ima nižu magnitudu, pa opet dođete u prostor Sarajevo, Zenica, Banjaluka. Dakle, ide veliki talas, velika magnituda, pa drugi pojas, manja magnituda, pa treći pojas u kojem je malo veća nego druga, ali manja nego prva.

Zatim ide četvrti pojas, to bila već naša Zapadna Srbija, koja je slične magnitude kao drugi pojas, pa ide peti pojas, to bi bila naša centralna Srbija gde je ona vrlo malo manja od Sarajeva, odnosno južno od Sarajeva, Treskavica planina. Tu su oni imali zemljotres magnitude 6,1... E, mi smo tu malo manji. Tačno tako ima jedan logičan pad od kontakta Dinarida prema unutrašnjosti - objasnila je Slavica Radovanović.

*Gledajte "Happy" kablovske kanale i to: "Moje happy društvo", "Moj happy život", "Moja happy zemlja" i "Moja happy muzika".
Program se emituje kod kablovskih operatera "IrisTV" i "Supernova", a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
"Moje happy društvo" - IrisTV / 171 ; Supernova / 71
"Moj happy život" - IrisTV / 172 ; Supernova / 72
"Moja happy zemlja" - IrisTV / 173 ; Supernova / 73
"Moja happy muzika" - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

TagoviNastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar