35°C

Beograd

Photo: HappyBSC/Youtube printscreen

Izvor: HappyBSC/Tanjug

SLUŽIO JE SVETU ARHIJEREJSKU LITURGIJU: Mitropolit Joanikije u poseti Bugarskoj pravoslavnoj crkvi!

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije boravi u poseti eparhiji lovčanskoj Bugarske pravoslavne crkve i njenom arhipastiru mitropolitu ločanskom Gavrilu sa kojim je jutros služio zajedničku svetu arhijerejsku liturgiju u katedralnom hramu posvećenom svetima Kirilu i Metodiju u gradu Loveč.

SABOR SPC: Mitropolit Joanikije i episkop Irinej postali članovi Sinoda! Proglašeni novi sveci!


Mitropolit Gavrilo pozdravio je vladiku Joanikija i na dar mu uručio arhijerejske insignije - krst i panagiju, a mitropolit crnogorsko primorsje je zahvalio na gostoprimstvu i toplim rečima dobrodošlice.

- Iz tih vaših reči izvire ljubav - ljubav za pravoslavlje, ljubav za celu Crkvu. Dozvolite da vam još jednom zablagodarim za vaš dolazak na moju intronizaciju koja je bila po svemu jedinstvena -  rekao je mitropolit Joanikije.

Podsetio je da su, kako je rekao, određene političke sile pokušale da spreče njegovo ustoličenje u Cetinjskom manastiru, ali da se "zahvaljujući ljubavi Božjeg naroda i ljubavi arhijereja, među kojima je najstariji bio Mitropolit Gavrilo - sve završilo dobro i lepo".

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

- Mi znamo, Vaše visokopreosveštenstvo, da vi saosećate sa našim teškoćama, sa svim nevoljama kroz koje smo prolazili. Krepila nas je ljubav i milost Božja, sila Božja, ali i molitve svih pravoslavnih za očuvanje pravoslavne vere u Crnoj Gori. I mi smo doživeli da je sveta pravoslavna vera silna, da ona ima najjače oružje. To nije oružje vatre i baruta, niti neko drugo razorno oružje. Ona se bori istinom, ljubavlju, smirenjem, trpljenjem. Jednostavno, svedočenjem Jevanđelja - rekao je Joanikije.

Mitropolit Joanikije je svome domaćinu uručio poklon za hram Svetih Kirila i Metodija - ikonu Svetog Vasilija Ostroškoga, u znak jećanja na današnju zajedničku službu. Uručio mu je i arhijerejsku panagiju za likom Bogorodice Firermos.

- Zasužnjena je, nažalost, u muzeju na Cetinju, ali njena blagodat sve nas ukrepljuje. I nadamo se da će se ona opet vratiti u hram Božiji - kazao je vladika i uz kopiju ikone poklonio domaćinu i arhipastirsi štap - patericu.

Mitropolit Joanikije je u Bugarskoj posetio i Trojanski stavropigijalni manastir, poklonio se ikoni Presvete Bogorodice Trojeručice, koja je kopija hilandarske ikone. Takođe, zajedno sa domaćinom, mitropolitom Gavrilom i vikarnim episkopom Mihailom posetio je grob blaženopočivšeg patrijarha bugarskog Maksima, saopšteno je na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske.

*Gledajte "Happy" kablovske kanale i to: "Moje happy društvo", "Moj happy život", "Moja happy zemlja" i "Moja happy muzika".
Program se emituje kod kablovskih operatera "IrisTV" i "Supernova", a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
"Moje happy društvo" - IrisTV / 171 ; Supernova / 71
"Moj happy život" - IrisTV / 172 ; Supernova / 72
"Moja happy zemlja" - IrisTV / 173 ; Supernova / 73
"Moja happy muzika" - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

TagoviNastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar