27°C

Beograd

Photo: pixabay

Izvor: TANJUG

PET GODINA OD INICIJATIVE "1.000 ŽENA": Stotine žena iz ruralnih krajeva Srbije dobilo posao

Tokom pet godina od kako je pokrenuta inicijativa "1.000 žena" obezbeđeno je više od 22.000 sati radnog angažovanja za stotine žena iz ruralnih krajeva Srbije i to kroz programe ekonomskog osnaživanja i promociju rukotvorina kao poslovnih i diplomatskih poklona, poručeno je danas u Palati Srbija na obeležavanju petogodišnjice te inicijative.

Petogodišnjica inicijative "1000 žena" obeležena je danas svečanom dodelom priznanja najistaknutijim pokroviteljima i stalnom postavkom reprezentativnih rukotvorina u Palati Srbija, saopštili su iz NALED-a.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

"NEĆE BITI RESTRIKCIJA I NESTAŠICA!" Ministarka Mihajlović poručila da se Srbija mesecima sprema za predstojeću zimu

Događaj je organizovala Etno mreža pod pokroviteljstvom Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i u saradnji s NALED-om, agencijom UN Women i ambasadom Kanade.

Inicijativa je pokrenuta s misijom da se žene na selu ne posmatraju kao socijalna kategorija kojoj treba pomoć već ekonomski potencijal koji uz pravu podršku brzo napreduje.

Cilj je bio da se dugoročno nezaposlenim ženama obezbedi stručna i marketinška podrška i pristup tržištu kako bi izradom rukotvorina sebi mogle da obezbede zaposlenje, kao i izvor prihoda.

Tokom petogodišnjeg rada održane su zanatske kolonije u šest gradova koji posebno vrednuju žene i kulturno nasleđe - Sombor, Pirot, Inđija, Loznica, Novi Pazar, Stara Pazova, dok su ručni radovi naših žena bili izloženi i na čuvenom sajmu Dubai Expo 2020.

Izvršna direktorka NALED-a i Predsednica Etno mreže Violeta Jovanović rekla je da kroz projekat u proteklih pet godina omogućeno da se snažnije čuje glas naših vrednih žena, a njihov trud i zalaganje predstavi kroz proizvode koji su svoje mesto pronašli u važnim državnim institucijama, poput zgrade Vlade u Beogradu i zgrade Banovine u Novom Sadu, ali i istaknutim beogradskim hotelima visoke kategorije.

- Takođe, uspešno smo sproveli obuke za preko 100 dugoročno nezaposlenih žena u okviru programa radnog osposobljavanja, ali i proširili krug donatora koji verno podržavaju našu misiju i rad, među kojima su agencija UN women, UNDP, Kanadski Fond - kazala je Jovanović.

Stručna saradnica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Dimitrijević naglasila je značaj zajedničkog angažmana i rezultata koji su ostvareni, u okviru kojih je priliku za zaposlenje dobilo više od hiljadu žena u ruralnim područjima.

- Ova inicijativa pokazuje da sve što Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost i potpredsednica Vlade rade, zajedno sa svim međunarodnim i domaćim partnerima, jeste da bi se prepoznao rad žena, da one postanu ekonomski snažnije i kako bi u svemu imale jednake uslove i mogućnosti - istakla je Dimitrijević.

Ambasador Kanade u Srbiji Džajlz Norman izrazio je zadovoljstvo učešćem u ovakvoj inicijativi, ističući osnaživanje žena i devojčica i jednake uslove za sve činioce u društvu kao prioritet kanadske vlade u unutrašnjoj i spoljnoj politici.

Ocenio je da Srbija ima neverovatno bogato kulturno nasleđe koje može da bude jedan od faktora ekonomskog napretka pojedinaca i društva.

- Ovaj projekat s Etno mrežom je odličan primer nasleđa u službi lokalnog razvoja, rodne jednakosti i osnaživanja žena, što je istovremeno doprinos ekonomskom razvoju i borbi protiv siromaštva - poručio je ambasador Norman.

Obeležavanje petogodišnjice inicijative "1000 žena" završeno je svečanom dodelom priznanja za individualni i korporativni doprinos ekonomskom osnaživanju žena u ruralnim područjima.

Priznanja su dobili cementara Moravacem, Telekom Srbija, Coca Cola Hellenic Bottling Company, Srbija Kargo i Zeastim. Za lični doprinos nagrađeni su Stanka Pejanović iz Gorenja, Zafiris Lampadaridis iz hotela Hyatt, Danijel Nikolić iz Generalnog sekretarijata Vlade Srbije, Ana Ilić, vođa tima Srbija stvara i ambasador Belgije u Srbiji Kun Adam.

*Gledajte "Happy" kablovske kanale i to: "Moje happy društvo", "Moj happy život", "Moja happy zemlja" i "Moja happy muzika".
Program se emituje kod kablovskih operatera "IrisTV" i "Supernova", a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
"Moje happy društvo" - IrisTV / 171 ; Supernova / 71
"Moj happy život" - IrisTV / 172 ; Supernova / 72
"Moja happy zemlja" - IrisTV / 173 ; Supernova / 73
"Moja happy muzika" - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

TagoviNastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar