17°C

Beograd

Photo: Pixabay, ilustracija

Izvor: tanjug

Virusom Zapadnog Nila zaraženi komarci na tri beogradske opštine

Na području opština Barajevo, Palilula i Surčin, na šest lokacija, otkriveni su komarci zaraženi virusom Zapadnog Nila, izjavila je Milica Rajković, rukovodilac službe za laboratorijska ispitivanja Sektora ekologije i unapređenja životne sredine Gradske čistoće.

VIRUS ZAPADNOG NILA VREBA NA ŠEST LOKACIJA U BEOGRADU! Najugroženije su OVE opštine!

Milica Rajković je rekla da Gradska čistoća detekciju virusa Zapadnog Nila radi od aprila na komarcima iz roda kuleks, kao i da se virus sredinom juna prvi put pojavio na teritoriji opštine Palilula.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

- Naše ekipe postavljaju klopke za monitoring iz kojih se prebrojavaju uzorci komaraca, poliraju i to ide na analizu PCR metodom koja je senzitivna i vrlo specifična, tako da detektujemo RNK genom virusa - objasnila je Rajkovićeva.

Istakla je da moraju da postoje posebni klimatski uslovi da bi došlo do razvitka virusa: da spoljna temperatura u kontinuitetu pet do sedam dana bude između 25 i 30 stepeni.

Kako je navela, rezervoari za virus Zapadnog Nila su ptice i konji, a da ih na ljude ubodom prenose komarci.

Prvi simptomi da je čovek zaražen ovim virusom su: povišena temperatura, osip u predelu grudi, malaksalost, bol u mišićima i blaga nesvestica.

Rajkovićeva je naglasila da je neophodno obratiti se lekaru odmah nakon pojave prvih simptoma, jer virus Zapadnog Nila može da izazove upalu mozga — meningitis i encefalitis, koje zahtevaju bolničko lečenje.

Kako se zaštiti

Na pitanje kako se zaštititi od zaraze, Rajkovićeva je kazala da ljudi pre svega treba da izbegavaju skupljanje organske vode u svojim dvorištima, jer je to pogodno tle za razmnožavanje komaraca.

- Molimo sugrađane da iz svojih dvorišta otklone čantre sa vodom, stare gume i vodena područja, po mogućstvu stave komarnike i prilikom boravka u prirodi koriste dugu odeću i sredstava koja štite od ujeda komaraca - rekla je Rajkovićeva.

Navela je i da Sektor ekologije i unapređenja životne sredine od marta radi larvicidni tretman, kojim se suzbijaju larve komaraca u rekama i kanalima na području Beograda.

Ona je dodala da se odrasli komarci tretiraju sa zemlje i iz čamaca hladnim i toplim zamagljivačima, a da se trenutno razmatra da li će ove godine biti prskanja komaraca i iz aviona.

Podsetimo, u Opštoj bolnici u Požarevcu hospitalizovana je žena iz sela Nabrđa kod koje je identifikovan virus Zapadnog Nila.

*Gledajte "Happy" kablovske kanale i to: "Moje happy društvo", "Moj happy život", "Moja happy zemlja" i "Moja happy muzika".
Program se emituje kod kablovskih operatera "IrisTV" i "Supernova", a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
"Moje happy društvo" - IrisTV / 171 ; Supernova / 71
"Moj happy život" - IrisTV / 172 ; Supernova / 72
"Moja happy zemlja" - IrisTV / 173 ; Supernova / 73
"Moja happy muzika" - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

TagoviNastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar