Izvor: TANJUG
20.09.2022 u 14:04
0

Ogromno interesovanje poslodavaca za program „Moja prva plata“

Na javni poziv u okviru novog ciklusa programa „Moja prva plata“ javio se rekordan broj poslodavaca – njih oko 6.000, a u ponudi je 15.000 radnih mesta, izjavila je danas ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Ona je danas u Bačkoj Palanci obišla kompaniju „Nektar“, koja učestvuje u programu „Moja prva plata“ od 2020. godine, a koja je, kaže, odličan primer uspešne primene tog programa.

Kisić je poručila da je cilj programa da se pruži prilika mladima koji su nepravedno bili zapostavljeni prethodnih decenija.

-Upravo na početku radnog veka, kada završimo školovanje, imamo najviše volje i snage za usavršavanje, i tada nam je potrebna podrška države- rekla je Kisić.

Navela je da je u prethodna dva ciklusa, više od 18.000 mladih iskoristilo svoju šansu, a gotovo polovina, posle programa, dobila je stalni posao.

-Na javnom pozivu je nikada više kompanija, do sada 6.000. U ponudi je 15.000 radnih mesta. Zato pozivam mlade da se prijave u oktobru- rekla je Kisić.

Direktor Nacionalna službe za zapošljavanje, koja već treću godinu operativno sprovodi program, Zoran Martinović rekao je da je u prvom ciklusu 40 odsto mladih našlo posao, ubrzo nakon završetka programa.

-Ovo je jedan od atraktivnijih programa koje nam je vlada ponudila, a letos je dobio i međunarodno priznanje u Briselu, u konkurenciji 23 zemlje Evrope, kao najinovatniji- rekao je Martinović.

Direktor pravnih i korporativnih poslova u kompaniji „Nektar“ Vukašin Petković ukazao je da se mladima uvek posvećuje posebna pažnja.

-Ove godine podnosimo prijavu za više od 20 pozicija i nadamo se da će ti mladi ljudi jednog dana postati menadžeri i direktori u ovoj kompaniji. Značajno vreme smo posvetili da stvorimo četiri stručnjaka iz programa “Moja prva plata“, koje smo i stalno zaposlili- istakao je Petković.

Jedna od onih koji su prošli praksu kroz „Moju prvu platu“ i dobili stalan posao u „Nektaru“ je i Ivona Avramović, koja, iz sopstvenog iskustva, preporučije svima da se prijave, u nadi da će ih njen primer podstaći u tome.

-Ovo je neprocenjivo iskustvo. Tokom programa sam imala priliku da znanja stečena tokom studija, primenim u oblasti ljudskih resursa. Program mi je omogućio da dođem na poziciju specijaliste za regrutaciju kadrova- ispričala je Ivona i zahvalila se mentoru i timu koji su je, kaže, devet meseci podržavali.

Rok za prijavu poslodavaca za program „Moja prva plata“ ističe u četvrtak, a od 3. oktobra počinje prijava mladih koji žele da steknu prvo radno iskustvo, i trajaće do kraja tog meseca.

Tokom novembra, kandidati će se povezivati sa poslodavcima, a radna praksa će početi u decembru.

Od ove godine u programu mogu da učestvuju i studenti završnih godina fakulteta.

Mesečna novčana nadoknada povećana je za 15 odsto – mladima srednjeg obrazovanja, mesečno će se isplaćivati 25.000, a visoko obrazovanima 30.000 dinara.

Osim tog iznosa, koji isplaćuje Nacionalna služba za zapošljavanje, poslodavci mogu da isplate i dodatni novac.

Plaćena praksa traje devet meseci.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.

Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter