5°C

Beograd

Photo: Pixabay.com, ilustracija

Izvor: TANJUG

POČELA VAKCINACIJA PROTIV SEZONSKOG GRIPA: Građanima na raspolaganju dve vrste vakcina

U svim domovima zdravlja danas je zvanično počela vakcinacija protiv sezonskog gripa.

Od ponedeljka vakcinacija protiv sezonskog gripa u svim Domovima zdravlja!

Direktor DZ “Savski venac” dr Zoran Bekić ističe da su obezbeđene dovoljne količine vakcina, u Beogradu gotovo 90.000, a na raspolaganju su dve vrste vakcina - vaksi grip tetra i torvaks flu. 

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

- Distribucija vakcina protiv sezonskog gripa završena je u petak i od danas građani mogu da se vakcinišu u svim domovima zdravlja u Republici Srbiji - rekao je za Tanjug dr Zoran Bekić, direktor Doma zdravlja “Savski venac”.

- U Domu zdravlja “Savski venac” distribucija je završena u sredu, vakcinacija je počela u četvrtak. Procedura je veoma jednostavna. Građani se javljaju izabranom doktoru, nakon toga se vrši intervju i fizikalni pregled, a zatim se upućuju na vakcinalni punkt gde se vrši aplikacija doze - rekao je dr Bekić.

- Posebno savetujemo da se vakcinišu svi hronični pacijenti, pacijenti sa metaboličnim oboljenjima, kao što je dijabet, zatim osobe sa malignim oboljenima, ali svi stariji građani od 65 godina, naravno trudnice, radnici u zdravstvu i gerontološkim centrima, ali i svi drugi koji to žele zato što će na taj način biti odgovorni prema sebi i svojim najbližima - rekao je dr Bekić.

Za dva dana, kako navodi, u Domu zdravlja “Savski venac” aplikovano je nešto više od 80 doza, interesovanje je značajno, a najveći odziv je kod građana u sedmoj i osmoj deceniji.

- Vakcinacija protiv sezonskog gripa danas ima veliki značaj da se radi paralelno sa vakcinacijom protiv korona virusa i nema kontraindikacija u tome. Čak se može izvršiti aplikacija vakcine i protiv sezonskog gripa i korona virusa istog dana samo u različite ruke. Zato apelujemo da u ovo vreme gde očekujemo pogoršanje epidemiološke situacije da budemo oprezni, da poštujemo sve epidemiološke mere i da se vakcinišemo -  rekao je dr Bekić.

- Sezona vakcinacije protiv sezonskog gripa traje od oktobra do 31. marta. Jako je važno da se građani vakcinišu što pre zato što je potrebno da prođe od dve do tri nedelje da bi se razvio imunitet protiv virusa gripa, što pre uradimo pre ćemo biti zaštićeni - rekao je dr Bekić.

*Gledajte "Happy" kablovske kanale i to: "Moje happy društvo", "Moj happy život", "Moja happy zemlja" i "Moja happy muzika".

Program se emituje kod kablovskih operatera "IrisTV" i "Supernova", a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
"Moje happy društvo" - IrisTV / 171 ; Supernova / 71
"Moj happy život" - IrisTV / 172 ; Supernova / 72
"Moja happy zemlja" - IrisTV / 173 ; Supernova / 73
"Moja happy muzika" - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

TagoviNastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar