3°C

Beograd

Photo: Pixabay/Ilustarcija

Izvor: Tanjug

UČENICI NA 2 NAČINA MOGU DA IZABERU TEST: Osmaci do 30. decembra treba da prijave izborni predmet!

Pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za predškolsko i osnovno obrazovanje Milan Pašić izjavio je danas da učenici osmog razreda mogu do 30. decembra ove godine da se opredele koji će predmet polagati na završnom testu u okviru kombinovanog testa na kraju osmogodišnjeg školovanja.

- Izmene pravilnika o programu završnog ispita o osnovnom obrazovanju objavljen je u ponedeljak, juče je stupio na snagu i u njemu su definisani određeni rokovi - kazao je Pašić.

On je objasnio da sada učenici imaju mogućnost da umesto pet predmeta, koji su imali ranije, izaberu jedan predmet koji će polagati.

- Predviđeno je da datum prijave bude do 30. decembra tekuće godine. Učenici će moći na dva načina da izaberu treći test, jedan način je odlaskom u školu i popunjavanjem formulara kod odeljesnkog satrešine ili direktora škole, a druga varijanata je elekstronskim putem - rekao je Pašić.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE


On je objasnio da izbor trećeg predmeta može da se prijavi elekstronski na portalu "Moja srednja škola" gde će imati mogućnost logovanja i u dogovoru sa roditeljima izabrati određeni predmet.

- U izuzetnim slučajevima, ako se desi, učenici će imati mogućnost da do 1. februara promene prijavu, ako se neko predomisli da promeni predmet, ali to će moći samo odalskom u školu - rekao je Pašić i dodao da učenici samo jednom mogu da se predomisle i promene treći izborni predmet.

Kako je rekao postoje faze koje su neophodne za realizaciju celog procesa završnog ispita.

- Mislimo da je ovaj rok sasvim dovoljan da se đaci pripreme za završni ispit - rekao je Pašić.

On je savetovao osmake da uzmu najmanje pet testova iz prethodnih godina, a najbolje sve koji su ranije polagani, a koji su bili na kombinovanom testu, da ih urade i da izboduju i vide gde su se kako pokazali.

VAŽNO OBAVEŠTENJE ZA MALE MATURANTE! Dobili rok da se izjasne koji od 5 predmeta će polagati

- Posle toga, iz ta dva predmeta iz kojih su najbolji, mogu da naprave neki uži izbor i da donesu odluku koji će biti treći test, koji će polagati - rekao je Pašić.

On je doda da su ocene jedno, a želje roditelja drugo, ali da je možda ovo najbolji način da vide šta će polagati kao izborni predmet.

Pašić je kazao da je pravilnik izmenjen i u delu koji se tiče bodovanja testova.

- Došlo je do izmena koncepta bodovanja. Ostaje bodovanje iz škole 60 bodova na uspeh, šesti, sedmi i osmi razred i ostaje 40 bodova sa završnog ispita. Maternji jezik i matematika bodovaće se sa po 14 bodova, a treći test će imati 12 bodova - obasnio je Pašić.

Govoreći o odluci o promeni udžbenika iz biologiji, koji su bili spornog sadržaja, za osmi razred, on je kazao da je radna grupa donela odluku da je za sedam od osam odobrenih udzbenika neophodno da se neke aktivnosti izmene. Objasnio je da posle toga Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja upućuje izdavačima zahtev da se sadržaj koji je radna grupa definisla izmeni.

*Gledajte "Happy" kablovske kanale i to: "Moje happy društvo", "Moj happy život", "Moja happy zemlja" i "Moja happy muzika".

Program se emituje kod kablovskih operatera "IrisTV" i "Supernova", a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
"Moje happy društvo" - IrisTV / 171 ; Supernova / 71
"Moj happy život" - IrisTV / 172 ; Supernova / 72
"Moja happy zemlja" - IrisTV / 173 ; Supernova / 73
"Moja happy muzika" - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

TagoviNastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar