Izvor: TANJUG
23.11.2022 u 16:32
0

MAJKE KOSMETA PROTIV KURTIJEVOG GETA: Protest u severnom delu Kosovske Mitrovice (FOTO)

U severnom delu Kosovske Mitrovice počeo je protest pod nazivom „Majke Kosmeta protiv Kurtijevog geta“ u kojem učestvuje oko 3.000 žena sa Kosova i Metohije sa kojeg poručuju da im je dosta terora Aljbina Kurtija i da žele mir i stabilnost.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

U trenutku kada su majke krenule u šetnju i moleban ulicama severnog dela Kosovske Mitrovice, oglasila su se crkvena zvona hramova i crkava na severu pokrajine, u znak podrške njihovoj borbi za mir, budućnost, sigurnost, ostanak i opstanak Srba i srpskih porodica na Kosovu i Metohiji.

Na čelu kolone, žene nose platno u bojama srpske zastave na kojem piše „Majke Kosmeta protiv Kurtijevog geta“, a učesnice protesta nose transparente na kojima piše „Kurti, deci ti neću dati“, „Želim sina da spremam za svadbu, Kurti dosta je sukoba“, „Dosta nam je ropstva pod Kurtijem“, „Nije hir – hoću mir“, „Svete, ne zatvaraj oči pred Kurtijevim terorom“, „Dokle da trpimo nasilje nad našom decom“, „Zašto je srpskoj deci na KiM uslkraćeno bezbrižno detinjstvo.

Takođe, mogu se videti i poruke „Neću da moja deca žive u strahu od Kurtijevog zuluma“, Ovde sam rođena, ovde sam decu rodila, ovde ostajem i da čuvam unuke“, „Neću drugu državu, imam svoju Srbiju“, „Zašto da Kurtiju plaćamo harač“, „Kosovo – The last European Ghetto“, „United Women, free the ghetto“.

Učesnice protesta prošetale su do mosta koji deli Kosovsku Mitrovicu na južni i severni deo, gde je postavljena bina na kojoj dečiji hor izvodi tradicionalne pesme, kao i pesmu Ðorđa Balaševića „Samo da rate ne bude“.

Gordana Savić, koja 30 godina radi u Kliničkom centru Kosovska Mitrovica, ukazala je na to se danas svuda u svetu, pa i u našoj zemlji, proslavlja Međunarodni dan humanosti, a one su okupljene u velikom broju da kažu da im je dosta Kurtijevog terora, da neće da ga trpe.

Upitala je da li je humano to što prete srpskim lekarima da će da ih hapse i to zato što su hteli da vakcinišu protiv korona virusa.

-Zaustavljali su nam sanitete, oduzimali su nam lekove, onemogućavali su nam da se borimo za svaki ljudski život. Da li je humano u 21. veku? Nije humano. Lekcije o humanosti možemo mi da im držimo, obavljamo humano svoj poziv te svakodnevno pružamo zdravstvenu pomoć bez obzira na veru i nacionalnost. To je humanost, oni to neće nikada naučiti-naglasila je Savić.

Kako kaže, danas su izašle da svojoj deci obezbede mir, stabilnost.

-To im je uskraćeno, naše su se majke porađale uz zvuke sirena, uz ođeke bomba, našu decu presreću naoružani specijalci. Mi smo ti koji moramo da se borimo za mir, slobodu i cilj svih nas prisutnih je samo taj – lepša budućnost za našu decu i za sve nas- istakla je Savić.

Protesti skupovi su održani i u Štrpcu i Gračanici.

Više hiljada Srba iz Kosovskog Pomoravlja okupilo se danas na centralnom trgu u Gornjem Kuscu odakle su poslate takođe poruke solidarnosti sa sunarodnicima na severu KiM, javlja RTV Puls.

Oni su od prištinskih institucija zatraženo poštovanje dogovorenih sporazuma i osnivanje Zajednice srpskih opština.

Iako su odnosi srpske i albanske zajednice u Kosovskom Pomoravlju korektni, centralne institucije u Prištini vrše pritisak na institucije srpske zajednice i građane, kao i na njihova prava, navodi se u zajednickom saopštenju cetvorice predsednika opština sa srpskom većinom u Partešu, Klokotu, Ranilugu i Novom Brdu.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.

Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter