8°C

Beograd

IZVEŠTAJ UJEDINJENIH NACIJA: Nove detalji izvršenja ubistva Kašogija!

Ujedinjene nacije objavile su danas izveštaj o ubistvu saudijskog novinara Džamala Kašogija u kome se ocenjuje da je ubistvo bilo namerno i s predumišljajem, uz navođenje detalja pripreme i toka zločina, na osnovu audio snimaka i forenzičkog rada turskih istražitelja i informacija sa suđenja osumnjičenima u Saudijskoj Arabiji.

Nekoliko trenutaka pre nego što je saudijski novinar Džamal Kašogi ubijen i raskomadan prošlog oktobra, dvojica od osumnjičenih za njegovo ubistvo čekali su u konzulatu kraljevine u Istanbulu i pokazivali zabrinutost zbog toga kako će izvršiti taj zadatak, navodi se u izveštaju UN.

- Da li će biti moguće staviti trup u torbu - upitao je saudijski obaveštajac Maher Mutreb koji je radio za višeg savetnika saudijskog princa prestolonaslednika, prema izveštaju specijalnog izvestitelja UN o vansudskim pogubljenjima.

- Ne. Previše je teško - odgovorio je Salah el Tubajgi, lekar forenzičar iz Ministarstva unutrašnjih poslova, koji je raskomadao i uklonio telo.

On je izrazio nadu da će njegov zadatak "biti lak".

Tubajgi je nastavio: - Zglobovi će biti razdvojeni. To nije problem. Telo je teško. Prvi put sam rezao na zemlji. Ako uzmemo plastične kese i isečemo ga na komade, biće gotovo. Zamotaćemo svaki od njih. -

Medijski izveštaji su već objavili sadržaj nekih snimaka dobijenih iz konzulata, ali UN izveštaj otkriva i nove detalje.

Na kraju razgovora sa Tubajgiem, Mutreb pita da li je stiglo "žrtveno jagnje".

U izveštaju se konstatuje da se ni u jednom trenutku ne spominje ime Kašogija, ali dva minuta kasnije on ulazi u zgradu.

Kašogi je uveden u kancelariju generalnog konzula na drugom spratu gde se sreće s Mutrebom, koga je poznavao od kada su radili zajedno u saudijskoj ambasadi u Londonu godinama ranije.

Mutreb kaže Kašogiju da svom sinu pošalje mobilnim telefonom poruku.

- Šta da kažem? Vidimo se uskoro? Ne mogu da kažem kidnapovanje - odgovara Kašogi.

- Skrati - dolazi odgovor. - Skini jaknu. -

- Kako se to moglo desiti u ambasadi? - Kašogi kaže. - Neću ništa da napišem. -

- Otkucajte, gospodine Džamal. Požurite. Pomozite nam da bi mogli da vam pomognemo, jer na kraju ćemo vas vratiti u Saudijsku Arabiju i ako nam ne pomognete, znate šta će se dogoditi na kraju, hajde da ovaj problem uspešno rešimo - kaže Mutreb, stoji u izveštaju UN.

U izveštaju se navodi da ostatak snimaka sadrži zvukove kretanja, teškog disanja i plastičnih omotača koje uvijaju, za šta je turska obaveštajna služba zaključila da se dešava nakon smrti Kašogija u trenutku kada su saudijski zvaničnici raskomadali njegovo telo.

Mutrebu i još 10-orici drugih sudi se na zatvorenom suđenju u Saudijskoj Arabiji zbog njihove uloge u ovom zločinu.

U izveštaju UN se zaključuje da je Kašogijevo ubistvo bilo namerno i s predumišljajem. CIA i neke zapadne zemlje veruju da je krunski naslednik naredio ubistvo, što su saudijski zvaničnici poricali.

Izveštaj, koji poziva da se prestolonaslednik princ Muhamed bin Salman i drugi visoki saudijski zvaničnici ispitaju zbog njihove odgovornosti za Kašogijevu smrt, oslanja se na snimke i forenzički rad turskih istražitelja i informacija sa suđenja osumnjičenima u Saudijskoj Arabiji.

Ministar spoljnih poslova Saudijske Arabije Adel al-Džubeir odbacio je danas izveštaj istražitelja kao "ništa novo".

On je u objavi na Tviteru još naveo: - Izveštaj izvestioca u Savetu za ljudska prava sadrži jasne protivrečnosti i neosnovane tvrdnje koje dovode u pitanje njegov kredibilitet. -

Kašogi, kritičar saudijskog princa i kolumnista Vašingtona Posta, poslednji put je viđen u konzulatu 2.oktobra prošle godine gde je trebalo da dobije papire za svoje predstojeće venčanje, podseća agencija.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar