0°C

Beograd

RAZBIJENE 22 BANDE Pohapšeno 128 mafijaša, zaplenjeno 6,2 tone droge (VIDEO)

U Srbiji su od početka godine procesuirane 22 organizovane kriminalne grupe, od kojih se većina bavila trgovinom narkoticima, a uhapšeno je 128 članova tih grupa, izjavio je danas potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

- Pripadnici MUP-a zaplenili su na teritoriji naše zemlje više od 6,2 tone narkotika, ali su istovremeno učestvovali i u devet međunarodnih akcija u kojima je oduzeto 1,9 tona kokaina, oko 140 kilograma marihuane i pronađeno sedam laboratorija za proizvodnju narkotika - rekao je Stefanović tokom predavanja na temu "Uticaj međunarodne saradnje na bezbednost Republike Srbije", koje je održao studentima nemačkog Federalnog univerziteta primenjenih nauka i javne uprave i Kriminalističko-policijskog univerziteta u Beogradu.

Ministar unutrašnjih poslova je naveo da ovi rezultati govore da srpska policija predano radi na suzbijanju trgovine narkoticima na svojoj teritoriji, ali i da daje veliki doprinos u međunarodnoj borbi.

- Drago nam je što danas sve više međunarodnih subjekata prepoznaje napor koji je Srbija uložila u regionalnu i globalnu bezbednost. Težićemo i u narednom periodu proširivanju bezbednosne saradnje, kao i uspostavljanju veza sa novim partnerima u borbi protiv kriminala - rekao je Stefanović.Govoreći o izazovima migracija, on je istakao da region Zapadnog Balkana predstavlja jednu od glavnih ruta migracija ka zemljama Zapadne Evrope.

- Od početka migrantske krize kroz Srbiju je prošlo više od milion migranata, a trenutno ih u centrima za azil u našoj zemlji boravi oko 4.000. Srbija je od početka migracija preduzela važne korake na ojačavanju svoje granice u cilju sprečavanja iregularnih migracija i krijumčarenja ljudi, kao i zaštite bezbednosti Srbije. Ujedno smo se trudili da svima koji su boravili u našoj zemlji omogućimo humane uslove i svu neophodnu negu - precizirao je Stefanović.

Ministar je podsetio na činjenicu da Interpol, već pet godina zaredom, svrstava našu policiju u deset najpoželjnijih partnera za saradnju. Takođe, kako je rekao, i Europol nas prepoznaje kao trećeg najpoželjnijeg partnera izvan Evropske unije, imajući u vidu obim razmenjenih informacija. On je dodao i da je prvi zajednički operativni tim srpske policije osnovan 2016. godine upravo u saradnji sa policijom Savezne Republike Nemačke.

Izvor: Tanjug

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar