25°C

Beograd

Photo: youtube/printscreen

Izvor: Blic.rs

OVAJ ZATVOR JE CENTAR SKANDALA: Škaljarce i kavčane drže u DVA ODVOJENA DELA dok se noću čuju JAUCI I VRIŠTANJE

Napadom na Ranka Radulovića (60) u krugu spuškog Istražnog zatvora u Crnoj Gori, ova problematična kazneno popravna ustanova je ponovo dospela u žižu javnosti. Radulovića je napao Nikola Drecun nožem, nanveši mu dve rane zbog kojih je bio hospitalizovan.

Crnogorski mediji ocenili su ovaj incident kao nastavak rata kriminalnih grupa okupljenih oko kavačkog i škaljarskog klana, posebno ako se uzme u obzir da je napadač Drecun blizak kavačkoj grupi.

Nikšićanin je, naime, šetao takozvanim većim krugom u kojem se rekreiraju pritvorenici, kada je iz manjeg kruga za šetnju dotrčao Drecun i dva puta ga ubo u leđa, pojasnio je sagovornik . Nije jasno kako je dvadesetšetogodišnji Cetinjanin uspeo da utrči u zabranjenu zonu naoružan i napadne šezdesetogodišnjaka. Nadležni će utvrditi da li je i ko od zaposlenih napravio propust tom prilikom.

- Drecun nije savladao bilo kojeg stražara da bi došao do Radulovića - kazao je sagovornik 

Oni nisu mogli imati kontakt, pa ni konflikt unutar zatvora, jer zatvorske vlasti, kako tvrde, vode računa da se članovi suprotstavljenih klanova ne sreću iza rešetaka.

Upravo ta posebna opreznost neopohodna je u ovoj ustanovi jer su do nedavno u njoj boravila obojica šefova škaljarskog i kavačkog klana, Jovan Vukotić i Slobodan Kašćelan, što takođe nije prošlo bez incidenata. Sa njima je istoveremno iza rešetaka spuškog zatvora bio i istaknut pripadnik škaljarskog klana, Minja Šaković.

Napad na Slobodana Kašćelana

PROČITAJTE JOŠ I OVO

NOLE U NOĆNOM PROVODU Bella ciao ga je digla na noge! (VIDEO)

SPLITSKI GRADONAČELNIK IMA REŠENJE: SRBE TREBA NAGOVORITI DA DOĐU, NEKA PLATE ŽITOM!

LJUBAVNA PRIČA KOJU I DANAS OPLAKUJE SRBIJA! LAZA JE LUDO VOLEO LENKU, A ONDA SE POJAVIO - NIKOLA TESLA!

25 NAJVEĆIH NERAZREŠENIH MISTERIJA PLANETE Stranac sa plaže kog niko nije prepoznao i ukleta geografija! (GALERIJA)

Vučić: Čvrsto ćemo se boriti za Kosovo i Metohiju, ali za nas nema srećnog rešenja

Uprkos strogim merama od samog izručenja Kašćalana iz Češke u Crnu Goru, strogih protokola koji su garantovali njegovu sigurnost i novih bezbednosnih pravila u samom zatvoru, incidenti nisu izbegnuti.

Verovatno najbizarniji napad na vođu klana dogodio se dok je boravio baš u svojoj strogo čuvanoj ćeliji. Njega su, naime, sa zatvorske šetnje kroz prozor dozivali drugi zatvorenici, a jedan od njih pozvao se na zajedničkog prijatelja, navodno želeći da ga pozdravi i pozivajući ga da priđe rešetkama kako bi se videli.

Kada je Kašćelan prišao, usledio je napad - zatvorenici su ga gađali dezodoransima i drugim sredstvima za higijenu koje je moguće nabaviti u zatvorskoj prodavnici, a letela su i jaja.

Kašćelan je ovaj napad prijavio čuvarima zatvora, te su "dezodorans napadači" sankcionisani.

Zbog ovog napada kažnjen je samicom Darko Vicković, koji je u pritvoru zbog sumnje da je 11. oktobra prošle godine u saizvršilaštvu sa više osoba prenosio više komada vatrenog oružja od mesta Slano ka Nikšiću. Vicković je šetao sa Vladimirom Ulamom, optuženim za ubistvo Petrovčanina Nemanje Medina, preneo je crnogorski CdM.

Ipak, ovaj napad dematovala je uprava zatvora uz obrazloženje da pritvorenici jesu raznim predmetima gađali zid u njegovom pravcu, ali da na taj način nikako nije mogla biti ugrožena njegova bezbednost.

Hapšenje na kapiji zatvora

Slobodan Kašćelan nije dugo proveo iza rešetaka, pošto je sredinom decembra prošle godine pušten da se brani sa slobode pošto je ponudio jemstvo u iznosu od 500.000 evra u protv vrednosti nekretnina koje su ponudili članovi njegove porodice

Ćeliju je napustio oko 14 sati, a ispred kapije Uprave za izvršenje sankcija sačekali su ga pripadnici takozvanog zagoričkog klana. Njih je, međutim, policija odmah ispred Spuža privela, a tokom ispitivanja tražili su od njih da kažu koga su i zbog čega čekali ispred zatvorske kapije i u kakvim su vezama sa Kašćelanom.

Nedugo zatim, u podgorički Centar bezbednosti doveden je i vođa kavačkog klana, i to samo par minuta nakon što je pušten iz pritvora.

Prema nezvaničnim informacijama, inspektori su razgovarali sa njim o eventualnoj ugroženosti i podsetili ga na sudski nalog - da policiji u Kotoru mora redovno da se javlja i da ne sme da napušta mesto prebivališta

Ubistvo zatvorenika

Iza zidina spuškog zatvora odigrala se i likvidacija ravna holivudskim filmovima, kada je hicem iz snajpera ubijen Dalibor Đurić, koji je slovio za pripadnika škaljarskog klana. Te 2016. godine nalazio se na izvršenju zatvorske kazne u ZIKS-u u Spužu pošto je bio osuđen za iznudu na štetu Marjana Netzmeskale.

Đurić i njegov prijatelj Jovan Jovanović, uz upotrebu sile u auto-servisu u naselju Škaljari, oduzeli su automobil marke "mercedes A160" i čamac marke "faeton", vrednosti preko 20.000 evra.

Presudom je dobio zatvorsku kaznu od dve godine, dok je njegov prijatelj Jovanović "zaradio" godinu i šest meseci zatvora.

Međutim, to nije prvi put da se Đurić našao na optuženičkoj klupi. Prethodno mu je suđeno jer je zajedno sa Podgoričaninom Ivanom Lopičićem (kasnije ubijen u kotorskom naselju Sveti Vrači) nasrnuo na Bojana i Nemanju Boričića iz Budve i Nikole Čenića iz Kotora u jednom ugostiteljskom lokalu u Kotoru.

Kobnog dana, Đurić je po uobičajenom protokolu krenuo u zatvorsku teretanu koja se nalazila u poluotvorenom odeljenju zatvora. Iako je naizgled bio zaštićen zatvorskim zidinama i bodljikavom žicom, usledio je pucanj...

- Neko je šetao, neko vežbao, odjednom se samo čuo pucanj i Đurić je pao - kazali su iz zatvora nakon ubistva. Snajperista saktiven na brdu daleko od zatvora čekao je u zasedi taj trenutak i iskoristio ga - ispalio je smrtonosni hitac Đuriću pravo u srce.

- Metak je izašao na leđa i napravio veliku izlaznu ranu. Svi su pritrčali, a njemu je na usta počela da izlazi krv. Došli su službenici, ubačen je u njihov auto i odvezen je u bolnicu - kazali su u spuškom zatvoru. Ipak, Đuriću nije bilo spasa i uprkos naporima lekara da spasu njegov život. On je preminuo u bolnici.

Nedugo zatim, pojavila se informacija da Đurić nije ni smeo boraviti na poluotvorenom odeljenju, gde je prebačen samo nekoliko meseci pre ubistva, jer se znalo da je njegova bezbednost ugrožena. O ovoj likvidaciji istražitelji su pričali kao dobro organizovanoj i unapred pripremljenoj.

- Sumnja se da se ubica, sa saučesnicima ili bez njih, automobilom "škoda oktavija", italijanskih registarskih oznaka, dovezao kroz naselja Rogami i Pričelje do mesta sa kojeg je pucao. Ta lokacija locirana je na udaljenosti oko 300 metara, na livadi koju reka Zeta razdvaja od zatvorskog kompleksa - naveo je izvor blizak istrazi.

Ubica je potom pobegao istim putem i zaustavio se pet kilometara dalje, na livadi u blizini kružnog prelaza na Duklji. Ostavio je pušku sa snajperom na zadnjem sedištu, a onda je polio vozilo velikom količinom benzina, zbog čeka ga je vatra brzo progutala.

Njegova porodica zbog ovog ubistva tražila je odštetu od države.

Škaljarac vrelim uljem polio kavčanina

Potpuno neverovatan incident dogodio se u Spužu 2016. godine, kada je zatvorenih Jovan Jovanović iz Kotora sasuo vrelo ulje po licu i telu Igoru Božoviću, takođe iz Kotora. Kako su njih dvojica došli u kontakt, ako se uzme u obzir da Uprava vodi računa da pripadnici zaraćenih klanova budu strogo odvojeni, kao ni to odakle mu vrelo ulje, ostala je nepoznanica.

Inspekora terali da "bere grožđe", on ih branio da je to njihova zabava

Sredinom januara ove godine, u crnogorskim medijima objavljene su fotografije zlostavljanja pritvorenika, inače građevinskog inspektora Vladana Juretića. "Vijesti" su objavile detalje sa snimaka na kojima se može videti Juretić koji izvodi "vežbe" po naređenju svojih zatvorskih cimera.

Na snimcima vidi se kako pritvorenici inspektora teraju da radi vežbe - "da bere grožđe" ili mu vezanom naređuju da ne sme da padne, dok mu je uz telo, platnom pričvršćena tanka drvena palica, na čijem je vrhu nešto što podseća na jabuku, preneli su mediji.

Na jednom od snimaka Juretić se u šortsu u stojećem položaju klati, dok se čuje glas koji mu naređuje: "Nemoj da padaš". Na drugom video zapisu, suspendovani službenik Ministarstva održivog razvoja i turizma leži na podu zatvorske sobe. Leva noga i leva ruka su mu podignute.

- 'Ajmo, beri grožđe, beri grožđe, beri grožđe - čuje se naredba.

Drugi glas govori: “Tako”, a potom se ponovo čuje prvi pritvorenik koji mu naređuje da to čini brže: "Tako. Brže, brže, brže”. Za to vreme Juretić "vežba" prste leve ruke i leve noge.

Ajmo inspektore - govori ista osoba i izdaje naredbu: "Ajmo ruke sad, samo ruke i beri grožđe".Juretić tada podiže obe ruke i radi ono što mu naređuju. Od iste osobe inspektor dobija pohvalu: "Bravo", čuje se na snimku. U pozadini se čuju i drugi glasovi.

"Bravo", "Tako je", "Samo beri brzo, brzo, beri grožđe, to, ajde, cepaj, udri"... Onda postavljaju pitanje izvesnom Cvelu: "Bere li dobro ovo Cvele?". Glas iz pozadine govori: "To, mačko".

Iz UIKS-a su odgovorili da Juretić u toku dosadašnjeg boravka u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, nije prijavljivao da je od strane bilo kojeg lica zlostavljan, što je i sam kasnije potvrdio u pismu koje je poslao ovoj redakciji.

Napad na konobara iz Niša

Pritvorenik iz Niša Miljan Bulatović lakše je povređen marta 2019. u krugu Istražnog zatvora u Spužu, kada je na njega nasrnuo drugi pritvorenik Vasko Lalatović, nanevši mu pritom lakšu površnu povredu ekserom.

Kako je crnogorskim medijima saopšteno iz ZIKS-a napad se dogodio oko 16.40 časova, u Istražnom zatvoru, u toku redovne šetnje pritvorenih lica.

- Pritvorenik L. V. koji se nalazio na krugu za šetnju je prilikom prolaska pritvorenog lica B. M. u prisustvu službenika obezbeđenja pokušao istog da napadne i tom prilikom mu manjim ekserom naneo ogrebotinu ruke. Pravovremenom intervencijom službenika obezbeđenja, nije došlo do daljeg kontakta među pritvorenim licima. Pritvorenik B. M. je sproveden u zdravstvenu ustanovu gde mu je iz preventivnih razloga izvršen pregled. O događaju u Istražnom zatvoru obaviještena Uprava policija - saopšteno je iz ZIKS-a.

Anonimni zatvorenik: Droge više nego na ulici

U intervjuu koji je objavila crnogorska Pobjeda, jedan od zatvorenika čiji identitet nije otkriven, govoreći o svojim danima u zatvoru ispričao je da se osim droge u zatvoru mogu kupiti i telefoni.

- U kasnim satima čuje se svašta, jauci i vrištanje. Tuku se međusobno, a ponekad se i čuvari uključe - ispričao je on tvrdeći da se čuju glasovi devojaka, koje se dovode u posetu 'privilegovanim pritvorenicima'.

- Ako vam kažem da droge ima više nego na ulici, ne znam da li biste mi verovali. Ali tako je. Koliko puta ste čuli da čuvari rasturaju drogu, te da su zato i adekvatno kažnjeni? Ja ću vam reći. Nikada. Zarađuju oni pare i na druge načine. Jedan čuvar mi je nudio telefon koji je u TC "Gintaš" kupio za pet evra po ceni od 450. Znam da je isto radio i drugima i zarađivao dobre pare na tome - ispričao je anonimni robijaš

Masovne tuče zatvorenika takođe su česta pojava, a jednom prilikom stradali su i zatvorski policajci, od kojih je njih šest završilo na Urgentnom centru zbog teških telesnih povreda,nakon što su ih robijaši iz paviljona B tukli tegovima i šipkama iz teretane.

Gotovo svim kriminalcima zvučnijih imena pronađeni su telefoni u ćelijama, a još se pamti incident kada je ako su krajem prošle godine, u novembru, probijenje dve kapije. "Padobranci" su zatim prošetali do paviljona F i odatle preko treće žice prebacile paket koji je završio u rukama osuđenika.

Pretpostavlja se da su u paketu bili mobilni telefoni, a vinovnici nikada nisu uhvaćeni. O problemu "dostavljanja" telefona osuđenicima iz komšiluka za medije je govorio i direktor ZIKS-a Milan Tomić.

On je kazao da su službenici ZIKS-a tokom 2018. godine pronašli preko stotinu mobilnih telefona koji su na taj način prebačeni u kompleks Zavoda, a da je ukupno pronađen i oduzet 471 mobilni telefon.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar