27°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Blic

UGLEDNA PROFESORKA PREBAČENA U JEDAN OD NAJGORIH ZATVORA NA SVETU: Silovanje je tamo redovna pojava!

Uhapšena je na aerodromu dok se spremala da napusti zemlju nakon što je tamo održala predavanje, sudilo joj se u tajnosti i osuđena je na 10 godina

Britansko-australijska akademska profesorka koja služi 10-godišnju kaznu u Iranu zbog špijunaže, prebačena je u udaljeni pustinjski zloglasni zatvor, saopštili su zvaničnici.

Kajli Mur-Gilbert, profesorka na univerzitetu u Melburnu, u zatvoru je od septembra 2018. godine.

Sudilo joj se u tajnosti i odlučno je negirala sve optužbe protiv sebe.

OVO MORATE ZNATI

BANKE SPREMILE PLAN ZA DUŽNIKE! Izračunajte kolika će vam biti RATA KREDITA!

RAŽNATOVIĆ ZAPOČINJE NOVI BIZNIS: Pokreće svoj posao u TITELU, majka PONOSNA?!

VIŠE NEMA BEŽANJA, KAZNE SU PAPRENE! Od danas "oko sokolovo" nadzire ulice Beograda!

Australijska vlada saopštila je da Iran smatra odgovornim za "sigurnost i dobrobit gospođe Mur-Gilbert" i "hitno traži pristup" njoj.

- Slučaj doktorke Mur-Gilbert jedan je od glavnih prioriteta australijske vlade, uključujući i službenike naše ambasade u Teheranu - saopštilo je u utorak australijsko Ministarstvo spoljnih poslova i trgovine.

Dodaje se da je Iran potvrdio ranije izveštaje aktivista za ljudska prava da je prebačena u zloglasni ženski zatvor Karčak.

Zatvor se nekad koristio za kažnjavanje iranskih političkih zatvorenika, a bivši njegovi stanovnici opisali su uslove u zatvoru kao "grozne". U njemu su smešteni i zatvorenici koji su počinili najteža krivična dela.

Profesorka, inače stručnjak za Bliski istok s diplomom sa Univerziteta Kembridž, skoro dve godine provela je u teheranskom zatvoru Evin.

Dve godine je spavala na podu, bila je u samici i u nekoliko štrajkova glađu, a navodno je i pretučena jer je pokušala da uteši nove zatvorenike tako što im je dodavala beleške i pisala po zatvorskim zidovima.

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar