6°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: prva

KLJUČNI DOKAZ JE ISKAZ ŽRTVE: Sudija objasnio kako teče postupak protiv osumnjičenog silovatelja (VIDEO)

Sudija Hadžiomerović objasnio je da tužilac koji vodi slučaj mora da prikupi dokaze koje će predati sudu

Kazne za silovatelje u Srbiji godinama su bile bliže zakonskom minimumu nego maksimumu. Slučaj hapšenja učitelja škole glume Miroslava Mike Aleksića zbog silovanja svojih učenica digao je Srbiju na noge i postavio pitanje šta bi se dogodilo da je Milena jedina koja ga je optužila? Da li je dovoljno svedočenje jedne osobe?

PROČITAJTE JOŠ

SASLUŠANJE O SILOVANJU: Milena Radulović stigla u Palatu pravde

DOKAZI SPREMNI: Niš tuži NATO, potraga za pravdom obolelima od KANCERA

U svetu do sada vakcinisano 46,2 miliona ljudi u 51 zemlji

Sudija u penziji Omer Hadžiomerović objašnjava da sudski ili krivični postupak koji bi trebalo da usledi ako je neko lice osumnjičeno da je to uradilo, državni organi moraju da deluju i to delo se goni po službenoj dužnosti, a broj žrtava je irelevantan i broj učinjen dela, bitno je da postoji sumnja da je neko to uradio.

Sudija ističe da je sinonim za krivični postupak sumnja i da od stepena sumnje, koliko je ona jaka, zavisi faza krivičnog postupka, dakle tužilac sprovodi istragu kada postoje osnovi sumnje, kada postoje neke okolnosti koje pokazuju da se možda nešto desilo.

- Da bi se odredio pritvor mora da postoji veći stepen sumnje, mora da postoji osnovana sumnja, a da bi došlo do suda pošto istragu vodi tužilac a ne sud, mora da postoji opravdana sumnja i tada dolazi do potvrđivanja optužnice. Kada tužilac prikupi dokaze da je neko lice počinilo krivično delo on to podnosi sudu, a sud po službenoj dužnosti potvrđuje tu optužnicu, ispituje da li je ona dobro sastavljena i da li postoji toliko stepen sumnje koji opravdava vođenje krivičnog postupka - objasnio je sudija i istakao da nije sud taj koji dokazuje i utvrđuje, već je tužilac taj koji treba da dokaže svoje tvrdnje i prikupi dokaze.

Koliko je nakon sedam godina teško utrditi šta se dogodilo i dokazati krivićno delo?

- Teško je dokazati bilo koje delo kada protekne tolko vremena, svedocima blede sećanja, materijalni tragovi više ne postoje, svakako je teže. Ako se delo prijavi odmah mogu da se pribave biološki tragovi - rekao je Hadžiomerović i pojasnio da li to što je Aleksića prijavilo još dvadeset devojaka olakšava postupak dokazivanja?

- Biće potrebe da se sasluša više svedoka, tužilac je doneo naredbu da se sprovede istraga za osam krivičnih dela silovanja i sedam nedozvoljenih polnih radnji, znači da je on procenio da postoje osnovi sumnje da je on izvršio to delo i sada treba da prikupi sve dokaze i stavi ih u formu da oni budu validni u sudskom postupku. Tužilac kod krivičnog dela silovanja mora da prikupi dokaze kojima će dokazati činjenice iz kojih proizilazi da je do obljube došlo prinudnim putem i to usled upotrebe sile ili pretnje od strane okrivljenog. To su okolnosti koje tužilac mora da dokaže - naveo je uvaženi sudija.

I OVO ĆE VAS ZANIMATI

ŠEKLER OBJAŠNJAVA: Važno je da vakcinacija ne traje godinu dana

ZVANIČNA POSETA BUGARSKOJ: Selaković se poklonio moštima kralja Milutina

RUSKI GENIJE Pravi čudo od prljavštine (FOTO, VIDEO)

Međutim, kako kaže, ključni dokaz je iskaz žrtve, a svi ostali dokazi koji se izvode trebalo bi da potkrepe iskaz žrtve.

- Postoji i slobodno sudijsko uverenje. Sud može da presudi na osnovu jednog dokaza ako je uveren i pruži razumne razloge zašto je poverovao tom dokazu, ali često se prikupljaju i drugi dokazi - rekao je Hadžiomerović.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar