14°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: srpski telegraf

POSLE HAPŠENJA MIKE ALEKSIĆA OTVORENA PANDORINA KUTIJA: Srbijom HARA 450 predatora, ovo su DETALJI

Kazne za silovatelje i pedofile godinama su bile bliže zakonskom minimumu nego maksimumu

Slučaj reditelja Miroslava Mike Aleksića, osumnjičenog da je godinama silovao i seksualno uznemiravao đake u svojoj školi glume "Stvar srca", nije usamljen. Svedočenja mladih glumica Milene Radulović (25) i Ive Ilinčić (24) o jezivim detaljima seksualnog zlostavljanja i manipulisanja i dok su bile maloletne ohrabrilo je brojne žrtve i otvorilo Pandorinu kutiju tog nasilja u gotovo svim sferama društva.

Kako pišu beogradski mediji, osnovano se sumnja da oko 450 seksualnih predatora i pedofila vreba iz raznih državnih institucija širom Srbije.

Silovatelja, seksualnih psihopata, pedofila ima u svim porama društva - među profesorima, lekarima, muzičarima, političarima... kako u prestonici tako i po manjim sredinama u unutrašnjosti.

- Slučaj Aleksića samo je vrh ledenog brega. Javna je tajna da u gotovo svim profesijama može biti uticajnih i moćnih koji položaj zloupotrebljavaju za seksualno napastvovanje. Osnovano se procenjuje da ima oko 500 predatora po raznoraznim institucijama. Poput Aleksića. Pedofili, silovatelji manipulativno uvuku žrtvu u začarani krug. Žrtva ćuti iz straha, stida, nametnutog osećaja krivice, a nasilnici time mogu još da uslovljavaju njihovo školovanje, poslovni angažman, napredovanje. Kao što se priča da je Mikina škola bila ulaznica za FDU, sigurna preporuka za dobijanje uloga u nekim producentskim kućama - kaže izvor beogradskih medija.

PROČITAJTE JOŠ

TEŽAK UDES NA KONJARNIKU! Ima povređenih!

ŠABAC: Hapšenje nakon pretnji i teških telesnih povreda!

SASLUŠANJE O SILOVANJU: Milena Radulović stigla u Palatu pravde

DOKAZI SPREMNI: Niš tuži NATO, potraga za pravdom obolelima od KANCERA

U svetu do sada vakcinisano 46,2 miliona ljudi u 51 zemlji

Raste broj prijava širom Srbije

Krug zlostavljanih se širi. Posle Milene Radulović (25) i Ive Ilinčić (24) još 20 devojaka je Miroslava Miku Aleksića prijavilo za seksualno napastvovanje u njegovoj školi glume. One su ohrabrile i druge žrtve da prijavljuju nasilnike širom Srbije. Njihove potresne ispovesti pokrenule su lavinu bolnih svedočenja i po društvenim mrežama, što može biti prvi korak ka odlasku i u policiju. Ističe se tako na Fejsbuku grupa Nisam tražila, gde su za nekoliko dana objavljene desetine bolnih svedočenja o torturama, ucenama, silovanjima, seksualnim uznemiravanjima... I na časovima vožnje u auto-školama, fakultetima, modnim agencijama.

Isti kalup

Isti princip primenjuje se i u državnim institucijama - raznim agencijama, fondovima, javnim preduzećima, bolnicama, školama, ali i u akademskoj zajednici, modnoj industriji, medijima... O tome svedoči niz primera, a ohrabrena svedočenjima mladih glumica o seksualnom zlostavljanju u Mikinoj školi, o nasilju i psihičkoj torturi u umetničkim krugovima progovorila je i vođa viole Beogradske filharmonije Ivana Uzelac.

- Do sada se nije baš ažurno postupalo po takvim prijavama. A takva dela su teško dokaziva ako protekne dosta vremena, materijalni tragovi se gube, svedocima blede sećanja... Konačno, kazne za silovatelje i pedofile godinama su u Srbiji bile bliže zakonskom minimumu nego maksimumu. Od sada će, očekuje se, biti drugačije - navodi sagovornik beogradskih medija

Prijavite odmah

Koordinatorka Sigurne kuće Vesna Stanojević nada se da će slučaj Mike Aleksića, zbog odjeka javnosti i očekivanog sudskog spora, konačno biti poruka ostalim pedofilima i silovateljima da je došao kraj njihovom bahaćenju i iživljavanju nad decom i ženama.

- Toga ima svugde, u svim institucijama, profesijama. Ima ih više stotina. Više je žrtava nego što je prijavljenih pedofila, silovatelja. Većina njih se krije. Svi mi znamo, godinama slušamo priče o manipulatorima u školama, udruženjima, organizacijama, fakultetima, na poslu - bilo da je to kiosk ili kompanija. Maltene su u viceve prerasle takve priče o lekarima i medicinskim sestrama. A nije šala da neko koristi moć i uticaj za napastvovanje, silovanje, ucenjivanje žena, dece koja posle ćute iz straha da ih okolina neće razumeti i podržati - objašnjava ona za beogradske medije.

I doktorka Danica Grujičić poručuje da slučaj zlostavljanja u Aleksićevoj školi glume, nažalost, nije usamljen i da "u društvu postoji mnogo manipulanata koji upravljaju životima mladih ljudi".

Upitana da li i u medicinskim krugovima postoje ovakvi slučajevi, Grujičićeva je odgovorila potvrdno. Istakla je da uvek mora da postoji interakcija između dece, roditelja, vaspitača i podržala inicijativu da se zlostavljanje prijavi odmah.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar