4°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Blic.rs

NIKO JE NEĆE VIDETI SEM PSIHOLOGA: Evo kako će izgledati saslušanje najmlađe žrtve Miroslava Mike Aleksića

Pravni tim devojaka koje su prijavile policiji Miroslava Miku Aleksića tražiće da najmlađa žrtva, koja ima samo 17 godina, bude saslušana uz specijale mere zaštite.

Devojka koja i dalje nije punoletna praktično je poslednja Aleksićeva žrtva, a prijavila ga je za seksualno uznemiravanje. Advokati će zbog godina tražiti da ona bude saslušana u posebnoj prostoriji kako niko ne bi mogao da je vidi.

- Na taj način sprečava se da žrtva bude prepoznata, da je bilo kod od učesnika u procesu identifikuje. To pravo zadržaće do kraja postupka.

Ovo praktično znači da ukoliko optužnica protiv Miroslava Aleksića bude podignuta, maloletnica nijednog trenutka neće biti u s njim u kontaktu.

- Neće morati da se suoči s njim, niti da bude u istoj prostoriji - zaključuje sagovonik.

SASLUŠAVAJU PSIHOLOZI

Ukoliko Tužilaštvo bude usvojilo predlog pravnog tima devojaka koje su prijavile Aleksića, poslednju žrtvu saslušavaće psiholozi iz Jedinice za podršku deci i žrtvama i svedocima, koje već godinama unazad na poseban način ispituje maloletne žrtve i svedoke krivičnih dela.

Kako saznajemo, učestvovanje ove Jedinice u postupku, značiće da će saslušanje Aleksićeve maloletne žrtve biti poslednji put da ona mora da se pred nepoznatim ljudima priseća seksualnog zlostavljanja od strane njenog učitelja glume.

Kako kaže izvor iz srpskog pravosuđa, ukoliko ona bude saslušana na ovaj način, njoj će biti mnogo lakše da ispriča sve što zna, jer će razgovarati sa psiholozima posebno obučenim za takve razgovore.

Na ovaj način ona ne bi bila u tužilaštvu, sudu, policiji već bi bila u prostoriji prilagođenoj njoj. U postupku uzimanja iskaza učestvuju stručni radnici Jedinice i organ postupka (sud i tužilaštvo), kao i drugi akteri u sudskom postupku.

SNIMANJE RAZGOVORA

Saslušanje maloletne devojke uživo bi, u drugoj prostoriji pratili svi učesnici u postpuku - tužilac, pravni zastupnici devojaka koje su Aleksića prijavile, ali i njegov branilac, koji bi preko audio-video opreme pratili uzimanje iskaza. Ovaj razgovor bio bi snimljen i služio bi kao dokaz do kraja postupka, tako da već izmučena iskazom datim u policiji i proživljavanjem traume, ne mora nikada da nepoznatim ljudima priča o seksualnom zlostavljanju.

- Svi u tom slučaju mogu da postavljaju pitanja, koje ona ne čuje, ali čuje stručni radnik, koji ima bubicu u uhu i prilagođava pitanje njoj. Žrtva je zaštićena s obzirom na to da je u drugoj prostoriji, nije izložena prisustvu većeg broja ljudi i pitanjima koje oni mogu da postave - objašnjava izvor.

PROČITAJTE OBAVEZNO

UDES NA LEDINAMA: Povređeno više osoba!

Predsednik Vučić: Naša vojska je faktor stabilnosti, očuvanja mira i odvraćanja

NOVI DETALJI O TRAGEDIJI U RAKOVICI: Dečak nije imao "Tik-tok"

IZBEGAVANJE TRAUME

- Kao najčešći izvori retraumatizacije u sistemu zaštite dece navode se ponovljeni intervjui s detetom od strane različitih stručnjaka u različitim ustanovama, neosetljiv način ispitivanja i trajanje sudskog postupka. To znači da maloletne žrtve, kada govore o događajima koji su im se desili, ponovo proživljavaju i pokreću neprijatna i uznemirujuća osećanja, kao u vreme kada se traumatski događaj desio. Kada je dete koje je doživelo traumu u stanju “uzbune”, ono je u tom trenutku manje sposobno da se koncentriše i da misli, može biti napeto - zaključuje naš sagovornik.

Ovakav način uzimanja iskaza omogućava da se izbegne ponovna traumatizacija deteta.

Za šta se sve sumnjiči Aleksić

Miroslav Mika Aleksić (68), samozvani učitelj glume, osumnjičen je za silovanje ili polno uznemiravanja svojih učenica. On se tereti da je u periodu od 2008. do 2020. godine seksualno zlostavljao šest devojaka.

Sve one su ga prijavile policiji. Aleksić se tereti za osam pojedinačnih silovanja svojih učenica - neke od njih je naodno silovao više puta - dok je čak sedam puta, kako se osnovano sumnja, izvršio krivično delo polnog uznemiravanja. Zakon definiše polno uznemiravanje kao svako verbalno, neverbalno ili fizičko ponašanje koje ima za cilj ili predstavlja povredu dostojanstva lica u sferi polnog života, a koje izaziva strah ili stvara neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje.

Aleksić se krivičnom prijavom tereti da je devojke, dok su bile maloletne, obljubio uz pretnju, a osnovano se sumnja da je prvu žrtvu seksualno zlostavljao još 2008. godine.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad