16°C

Beograd

Photo: happybsc

Izvor: Happy BSC

IZA BRAVE! SPASIO SAM JEDNOG NAŠEG ČOVEKA SIGURNE SMRTI! Ustaše su htele da ga sakriju u razmeni "Svi za sve"!

Prvi put u javnosti, istina o najvećoj špijunskoj aferi 20. veka u emisiji IZA BRAVE.

SAZNAJTE JOŠ

OPŠTI HAOS: Albanci palili udžbenike u Makedoniji

NEUSKLAĐENI TERMINI:Unija planira samit EU - Zapadni Balkan u septembru

OVO SU JATACI Velje Nevolje u Crnoj Gori!

OBLAČITE SE SLOJEVITO: Debeo minus će potrajati

Uoči raspada SFRJ radio je kao kontraobeveštajac Hrvat Vladimir Jadrijević. U tom svetu se našao posle vojnog roka 1977. godine.

Špijun, koji je radio pod kodnom oznakom "S-1", ispirčao je mnoge tajne funkcionisanja vojnog KOS-a.

On je završio u zatvoru.

Ko je lomio našu zemlju spolja, a ko iznutra? Koje podvale je smišljala Hrvatska tokom razbijanja SFRJ, a do kojih nije ni došlo? Koje razmene su vršene i gde?

HAPŠENJE

- Budi me žena. 'Tvoji su došli, trebaju te'. Vidim najboljeg pitomca. Rekoh, sigurno nešto na poslu. Kada sam otvorio vrata...Već je formirana komisija, Mitić, on, dve žene. Svi ušli unutra. Pitaju me bomba? A ja sam sve podelio, sreća nisam imao. Specijalac odmah rastavlja pištolj, gleda da li je skoro pucano. Gledaju notes, dođe do prezimena jednog i pita ko je ovo?  - priča Vladimir. - Jedino su našli 100 i nešto metaka.

Nije mogao da pomisli da će pasti, uz pomoć saradnika iz Beograda se vadio iz teških situacija, ovoga puta tako nije bilo...

- Na Zrinjevac su me odveli, najjači centar Državne Bezbednosti tadašnje SFRJ. Držali me u kolima. Pa su, zamislite, predložili da popijemo kafu. Kod američkog konzulata je bila kafeterija, ali sam rekao da mi se ne pije, nego da idemo sada na njihovo radno mesto. Našli su samo korice od pištolja. 

NAJVEĆA AKCIJA HRVATSKE SLUŽBE: JANJIČAR

Jadrijevića je odao neko iz blizine, nije imao vremena za akciju. Akcije su se spremale dugo. U svojoj ispovesti objašnjava kako mu je bilo u zatvoru, dok se spremao haos.

- Drugo se sve spremalo. Nije od juče, odveli su me prvo u podrum, vezali, u samicu...Negde naveče su počeli razgovori. Moj imenjak je izvadio papire i rekao 'Vidi, debakl u Slavoniji', za tebe ne zna samo Beograd, znaju svi. 

Vladimir je potom prebačen na drugo mesto. Prostorija u kojoj se zatekao izgledala je kao sudnica. Morao je da bude okrenut ka zidu, a iza sebe je čuo repetiranje pištolja. Tamo ga je dočekao stariji čovek...

- Pitao me je da li znam što sam završio tu? Rekao sam da ne znam, a onda je on počeo ono njihovo, kliše: 'Ovde si zbog neprijateljske delatnosti, pobune'.

- Zatim me je pitao da li mi treba advokat, a ja u tom trenutku nisam mogao da mislim, bio sam pod stresom. 

- On mi je rekao onda: ' Tebi ne treba advokat. On ti ne može pomoći'.

razmena

Vladimir o razmeni nije ni razmišljao da može da mu se desi. 53 noći nije oka sklopio, svetlo je konstantno gorelo, muzika se nije gasila. Od straha nije spavao, jer su tu oni koji muče.

- Nisam jeo, samo sam pio vodu sa sanitarnog čvora. Posetili su me dva operativca, video sam da znaju sve. Bilo mi je hladno, uveče su mi doneli šolju kakaa. Kružio sam kao mače oko šalice, prvo jedan srk, pa dva, pa sve. Onda, skinuo sam sve sa sebe kao po komandi i legao u krevet. Uveče sam čuo neke glasove, mada su mi rekli da sam halucinirao, ali znam da nisam. Budim se u neko doba, sav sam se uneredio, osećam po smradu. Glavu nisam mogao da okrenem, nisam mogao da se pomerim. Sve to sam nisam mogao da uradim, ni da ćebe stavim ispod sebe onako kako je bilo "ušuškano"...Po prvi put, svetlo je bilo ugašeno.

MUČENJE

Vladimir se nagledao svega i svedoči o tome da se u zatvoru svaki čovek promeni, bio on profesor, pekar, učitelj ili neko drugi.

- Silovanja oficira, mučenje. Video sam koliko su ti ljudi iza odškrinutih vrata delovali jadno dok su prolazili.

Njegovom sinu je tog dana bio rođendan, a on je slušao razglas, njihov "radio" nije prestajao da ubija u pojam.

- Oko razglasa u 8 časova puštaju: 'Mate idu u školu'.

- Batina je najlakša. Kada vas obeščaste, i psihološki izmuče... - ispričao je Vladimir sa suzama u očima.

afera "labrador"

Labrador - 13. grupa Štakora operativaca hrvatske grupe, u jeku javnosti došla je 1984. godina kada je bilo jasno da se SFRJ stvarno raspada.

- Istina je da "Labrador" nije postojao! Mi nismo bili grupa, svi smo radili samostalno pod kodnim imenima. Grupa smo bili jedino kada je trebalo da vadimo pukovnika. On je odavao kodna imena, odavao supruge, to nije normalno! - ispričao je Jadrijević.

Penzionisani pukovnik KOS Ljuban Karan priča o planu afera.

- Šefovi službe su u to vreme pokrenuli aferu "Opera". To je trebalo da odvuče pažnju. Nakon toga, naša služba je skoro uništena. Bila je drastično oslabljena. 

- Naziv "Opera" je "pravi". "Labrador" je hrvatski naziv koji smo greškom prisvojili i tako nazivamo.

- Ne znam kodna imena, niti imena afera, ali nije se zvala ni "Labrador", ni "Štakor"! - rekao je Karan.

SPASIO SAM SIGURNE SMRTI ČOVEKA NA RAZMENI "SVI ZA SVE"

- Kada je bila razmena "svi za sve" krenuli smo na razmenu - priča Vladimir Jadrijević.

- Ustaše su nas spremale za razmenu i ubacivali u autobus. U jednom trenutku mi šapuće jedan od naših da fali čovek koji je bio sa nama, ali da ne sme da progovori. 

- Tog trenutka sam ja rekao, samo je izletelo iz mene, kako taj fali.

- Nije im bilo prijatno, ali su ga našli i doveli. Verovatno su imali nameru da ga ubiju i zato su ga ostavili. 

- Kada smo autobusom stigli na aerodrom i ušli u avion ja sam se osećao kao da sam se ponovo rodio. 

- Nas 7 obaveštajaca je tada razmenjeno.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar