15°C

Beograd

Photo: Youtube, Printscreen, Goce Trajkovski

Izvor: ALO

BELIVUKOV KLAN KLINCE PRETVARA U DILERE I UBICE: Ovo su tajne regrutacije grupe Velje Nevolje!

Hapšenje rezervne ekipe Belivukovog klana, među kojima su simpatizeri Partizana stari između 20 i 25 godina, potvrdilo da kriminalne grupe regrutuju klince koji od navijača postaju dileri i ubice.

NAJVAŽNIJE

"ONO KAD TE SNIMA MINISTAR FINANSIJA": Ovo je reakcija predsednika Vučića na snimak Siniše Malog (VIDEO)

NAJNOVIJI KORONA PRESEK: Rekordno nizak broj zaraženih!

UPOZORENJE METEOROLOGA: U naredna dva sata kiša u ovom delu Srbije, evo i šta nas čeka narednih dana!

ŽALBA KURTIJA PREMIJERIMA SVETA: Naziva ugroženo nasleđe Visoki Dečani neosnovano

Hapšenje rezervne ekipe klana Velje Belivuka, među kojima su uglavnom mladići stari između 20 i 25 godina, ali dugogodišnji i verni navijači Partizana, potvrdilo je priče da kriminalne grupe vrbuju i regrutuju klince, koji se vremenom dokazuju na tribinama, postaju članovi mafijaških organizacija, pa čak i ubice, piše beogradski list.

Posle hapšenja Veljka Belivuka i Marka Miljkovića u februaru, još 20 njegovih najbližih saradnika sumnjiči se za najteža kriminalna dela - otmice, mučenja, ubistva, narkotike, a policija traga za ostatkom grupe, koju čine uglavnom mladići, dosadašnji navijači i verni sledbenici Velje Nevolje i navijačke grupe Principi. Za vikend su uhapšena njih šestorica sa oružjem, novcem, narkoticima...

Lojalni vođi

- Dok su istražitelji pronalazili nove jezive zločine ove grupe i utvrdili da su otimali, mučili, kasapili i ubijali ljude, pa čak ih i mleli u mašini za mlevenje mesa u vikendici u Ritopeku, ostatak ekipe dokazuje lojalnost Belivuku i ekipi. U nekim delovima Beograda ispisani su grafiti podrške Belivuku i grupi. Prilikom hapšenja jednog od mladića iz grupe, u njegovom stanu cela soba bila je ispisana porukama podrške grupi Principi i Belivuku, što se vidi na policijskom snimku, i sa navijačkim obeležjima i zastavama Partizana. Sumnja se da su članovi ovog klana koji su se našli na slobodi nastavili da komuniciraju sa vođama, da zastrašuju svedoke, uništavaju tragove i dokaze krivičnih dela ove ekipe, premeštali su pare i oružje - kaže sagovornik Kurira.

Prljavi poslovi

On objašnjava da je put mladića od navijača do huligana i kriminalaca jednostavan:

- Još od osnovne škole i prvih odlazaka na utakmice oni se na neki način regrutuju. Mnogi se već tada uvode u kriminalne poslove jer su mlađi od 16 godina i ne mogu biti osuđeni za teška krivična dela. Na meti su i problematični mladići, skloni nasilju i spremni za dokazivanje. Na početku su to tuče i obračuni sa protivničkim navijačkim grupama. Potom se uvode u sitnije kriminalne poslove, a takođe se počinje sa dilovanjem droge, i to obično za vođu grupe sa tribine, koji je već član neke kriminalne organizacije. Zatim rade i ostale prljave zadatke - pretnje, reketiranje, pljačke, krađe i na kraju čak i ubistva. Zauzvrat, vremenom, ukoliko napreduju, mogu da očekuju neki ozbiljniji posao, da dobiju lokal, firmu za obezbeđenje...

Sagovornik kaže da vođe navijačkih grupa preko društvenih mreža veličaju sebe i grupu.

PROČITAJTE JOŠ

SVI SE DIVE PATRIJARHU PORFIRIJU! Na društvenim mrežama kruži NOVI SNIMAK poglavara SPC kako šeta Beogradom! (VIDEO)

VOZAČI, PAŽLJIVO! Usporen saobraćaj na obilaznici oko Beograda, zbog radova na putu izmena u saobraćaju biće i na ovim deonicama

BEOGRAD ULAZI U MIRNIJU FAZU PANDEMIJE! Drugom dozom vakcinisano 40 odsto stanovnika!

SAOPŠTENJE UN: 800.000 ljudi u Gazi nema pristup pijaćoj vodi

Grupa je porodica

- Oni svojim nastupom, preko interneta i uživo, uvode vojničku hijerarhiju i strogu disciplinu. Jasno stavljaju do znanja da je grupa porodica, obezbeđuju novim i vernim članovima posao. Tako stiču utisak da su deo grupe i to ih čini važnim. Neke vođe i mladi dovedu što više svojih drugova i tako ih uvuku u organizaciju, čak i ako nisu navijači. Sve to ide do fanatizma, a sve pod maskom ljubavi za svoj klub i tribinu. Zato i ovako reaguju iako su njihove vođe uhapšene i sumnjiče se za najteža krivična dela i monstruozne zločine.

Dobrivoje Radovanović, kriminolog i bivši direktor Instituta za sociološka i kriminološka istraživanja, kaže da je regrutovanje vojnika socijalna psihologija i ne razlikuje od grupe do grupe.

Lako je ući, teško izaći

- Počinje se sa maloletnicima koji imaju oko 14-15 godina i ide u etapama. Najpre se maloletnik pridobije nekim dobrim odnosom za početak. Potom se daju zadaci - dilovanje narkotika u srednjim školama. Nakon dve-tri godine dobijaju neke bezazlene poslove, poput tih da se staraju o dresovima navijača, rekvizitima i tome slično - objašnjava on.

- U trećoj fazi dobijaju besplatne karte, pa i besplatna putovanja. Istovremeno dobijaju i neki sitan novac. Tada postaju psihološki zavisni od vođa navijača, koji im naređuju šta treba da rade - kaže Radovanović i dodaje da je tada već teško pojedincu da izađe iz grupe i ukoliko to želi.

- Kada postanu zavisni od vođe, nisu isključene ni pretnje ukoliko se neko ogluši o naređenje - kaže naš sagovornik.

Ovako pridobijeni članovi grupe odani su vođama iz više razloga.

- Ukoliko dođe i do hapšenja vođa, kao što sada imamo slučaj, većina članova se solidariše i želi da pomogne. Ujedno, imaju i otpor prema onima koji su odgovorni za hapšenje, a s druge strane, tu je i strah - rekao je Radovanović.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar