16°C

Beograd

Photo: pixabay

Izvor: Novosti

PETORO DECE SEKSUALNO ZLOSTAVLJANO: U Subotici registrovano 50 odsto više žrtava porodičnog nasilja nego lane

U Subotici je lane registrovano 1.056 žrtava porodičnog nasilja, što je za skoro 50 odsto više nego pre dve godine. Tokom ove godine Centru za socijalni rad iz ovog razloga za pomoć se obratilo 370 osoba, od kojih je 264 žena.

I Policijska uprava u Subotici beleži porast izrečenih krivičnih dela koje predviđa Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, kojih je lane bilo 109.

U FOKUSU

ŠAPIĆ: SNS postoji zbog Srbije i njenih građana - i biće sve jača!

VREMENSKA PROGNOZA ZA PETAK 18. JUN: Uživajte u lepom vremenu pred vikend!

UHAPŠEN ZLOSTAVLJAČ PASA U KRAGUJEVCU! Mučio životinje u azilu za obuku

TEŠKA NOĆ U BEOGRADU: Troje teško povređenih - hitna intervenisala više od 100 puta!

- Najzastupljeniji oblik je psihičko nasilje, trpelo ga je više od polovina žrtava, koje je vrlo često kombinovano sa fizičkim. Uz to, evidentirano je šest prijava seksualnog nasilja, od kojih je čak pet prema deci do 18 godina - iznela je frapantne podatke Miroslava Bogavac, direktorka Centra za socijalni rad u Subotici.

Ovi podaci, kao i način kako da se prijavi nasilje i uloga institucija i medija u njegovom sprečavanju bili su tema okruglog stola "Poverenje u institucije", koji je organizovao Pokrajinski zaštitnik građana.

Otkako je počela primena Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, subotička policija, koja se uglavnom prva susreće sa prijavom nasilja, beleži porast krivičnih dela - 2018. izrečeno je 111 a 2019. godine 135 mera.

PROČITAJTE JOŠ

U Iranu se danas bira novi predsednik

PRAVA ISTINA "NA PRAVOM MESTU": Streljanje vojnika NIJE GENOCID! Srpska vojska nije imala nameru da zauzme Srebrenicu

GRČKA MENJA USLOVE ZA ULAZAK U ZEMLJU: Negativan antigenski test za državljane sa zelene liste-nova pravila za decu

SMENJEN VLADIMIR LEPOSAVIĆ

- Beležimo i porast kršenja hitnih mera, što nama predstavlja veliki problem. Kada osobu vidite prvi put nemoguće je predvideti da li će ona prekršiti hitne mere, ali postoje neke indikacije na koje se oslanjamo i u dogovoru sa tužilaštvom određuje se zadržavanje u skladu sa Zakonikom o krivičnom postupku - predočio je Vuk Radošević, koordinator za poslove prevencije i suzbijanja nasilja u porodici PU u Subotici. - Za svaki slučaj koji se prijavi vrši se procena rizika. Ekonomska zavisnost žrtve, nestabilnost nasilnika ili žrtve, bolesti zavisnosti su samo neki od razloga zbog kojih žrtva može da se vrati nasilniku i mi u koordinaciji donosimo mere kako bi se to sprečilo.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar