21°C

Beograd

Photo: pixabay

Izvor: tanjug

Prošle godine u Srbiji 66 osoba osuđeno za pranje novca

 U Srbiji je prošle godine 66 osoba osuđeno za pranje novca, kao i četiri osobe koje su se bavile finansiranjem terorizma, po čemu je naša zemlja jedinstvena u regionu, izjavio je  direktor Uprave za sprečavanje pranja novca Željko Radovanović.

VAŽNO:

UŽIVO! VUČIĆ U SKOPLJU: Mnogi u svetu nisu oduševljeni, ali VOLAN ZA UPRAVLJANJE JE U NAŠIM RUKAMA! (VIDEO)

ADVOKAT ZORA DOBRIČANIN RAZJASNILA NEDOUMICE U SLUČAJU BELIVUKA U "DOBRO JUTRO SRBIJO": Zvali su me da ih branim - evo zašto sam ODBILA!

TRAGEDIJA U OBRENOVCU: Radnik pao sa skele, preminuo na licu mesta

ZORANA MIHAJLOVIĆ ODGOVORILA NA VAŽNA PITANJA ZA GRAĐANE SAMO U "DOBRO JUTRO SRBIJO": Litijum je zlato 21. veka - svaki korak koji napravimo biće JAVAN! U Srbiji će biti posla za SVE!

On je napomenuo da je 2015. i 2016. bilo osuđeno oko pet lica za pranje novca i dodao da je danas srpski sistem gotovo u potpunosti usklađen sa preporukama FTFA, tela koje je zaduženo za kreiranje globalne politike protiv pranja novca, zbog čega je i povećan broj osuđenih.

Dodao je da Srbija ima broj osuđenih za pranje novca koliko sve zemlje u regionu zajedno.

Radovanović je kazao i da je Srbija jedina zemlja u regionu koja radi procenu rizika od finansiranja širenja oružja za masovno uništenje (proliferacija) i dodao da Srbija taj projekat radi u saradnji sa partnerima iz SAD i Kings koledž Univerzitetom.

-Mislim da će praksa koju Srbija uvodi na tom polju biti uputstvena i za sve druge zemlje regiona. Ono što je bitno jeste da je Srbija uvela jedan efikasan sistem ciljanih finansijskih sankcija za terorizam i za proliferaciju, a taj sistem je ocenjen kao usklađen sa FTFA-rekao je Radovanović. 

Na pitanje da li je moguće da u Srbiji postoji finansiranje oružja za masnovno uništenje, Radovanović kaže da su sve zemlje u svetu izložene tom riziku i da se trenutno procenuje koliki je taj rizik za Srbiju.

PROČITAJTE JOŠ:

OGLASILI SE IZ ZDRAVSTVENOG CENTRA UŽICE: Poznato stanje ministra Momirovića - već je zakazao sastanak!

ALEKSANDAR ŠEŠELJ O INCKOVOM ZAKONU SAMO U "DOBRO JUTRO SRBIJO": Ne samo da se zabranjuje drugačije mišljenje - ZABRANJUJE SE I ISTINA!

OPTUŽNICA PROTIV SRBINA U AUSTRIJI: Zbog ljubomore UBIO SUPRUGU, sakrio telo, pa pozvao dadilju da čuva decu!

VREMENSKA PROGNOZA ZA 29. JUL: Danas do 39 stepeni!

-Na osnovu te procene rizika videćemo da li ćemo preuzimati dodatne mere- naveo je Radovanović.

Istakao je da pored te procene rizika, Srbija radi i procenu rizika od pranja novca i finansiranja terorizma, dodajući da je to aktivnost koja se radi jednom u tri godine.

Radovanović navodi da će ta procena rizika biti završena u septembru ove godine i da će se na osnovu nje ustanoviti da li postoje ranjivosti i slabosti u našem sistemu koje bi trebalo zakonima doraditi i unaprediti ili ojačati neku instituciju.

U odnosu na zemlje regiona, Radovanović kaže da je sistem u sprečavanju pranja novca Srbije najčvršći i najusklađeniji sa preporukama FTFA.

Istakao je da je EU lider u borbi protiv pranja novca na globalnom niovu i da je pored 40 preporuka FTFA-a, EU dodatnim mehanizmima i insturmentima pojačava tu borbu, a jedno od njih je centralna evidenicija stvarnih vlasnika.

Radovanović podseća da je Srbija član Manivala, regionalnog tela FTFA-a, i dodao da u ovom trenutku Srbija spada u najuži krug zemalja koje su usklađenje sa svim preporukama FTFA.

-Sledeći izvštaj biće usvojen u decembru ove godine i mi se nadamo da će Srbija u tom trenutku biti usklađena sa svih 40 preporuka FTFA što će nas u tom trenkutku dovesti da budemo među dve jedine članice Manivala kojima je to uspelo-rekao je Radovanović.

Govoreći o načinima pranja novca, Radovanović je objasnio da je najčešći način pranja novca kupovina nekretnina, zatim ulaganje u privredna društva preko pozajmica osnivača, simulacijom poslovanja između privrednih društava, a posebno, kaže, ako u tom lancu postoje privredna društva koja dolaze iz ofšor zona.

Ukazao je da postoje procene da crna ekonomija čini 1,5 odsto BDP-a EU, dok su Svetska banka i MMF izašli sa procenom da crna ekonomija na globalnom nivou čini 2,5 odsto svetskog BDP-a.

Radovanović navodi da Uprava za sprečavanje pranja novca objavljuje godišnje izveštaje o sumnjivim transakcijama iz privatnog sektora, koliko je prosleđeno Tužilaštvu, policiji i drugim organima, koliko je lica osuđeno, ali i koliki je iznos koji je privremeno ili trajno oduzet.

Objašnjava da se deo oduzima u novcu, a deo u nepokretnostima, privrednim društvima ili automobilima koji nisu vrednosno izraženi i dodao da precizan podatak poseduje Direkcija za upravljenje imovinom Ministarstva pravde.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar